Vakcina

2018.09.22. 20:01

Drága, de életmentő lehet az agyhártyagyulladás elleni oltóanyag

Bő egyéves hiány után újra beszerezhető a hazai patikákban a meningococcus-B okozta agyhártyagyulladás elleni vakcina. A szakemberek szerint csecsemő- és felnőttkorban is érdemes az oltás mellett dönteni, mivel minden tizedik ember a torokváladékában hordozza a baktériumot.

Palchuber Kinga

Molnár Csilla háziorvos influenzaoltást ad

 

Minden korcsoportra veszélyes a kórokozó, bármely életkorban érdemes beadatni a vakcinát Fotó: MW

 

A meningococcus-B okozta fertőzésben több gyermek is életét vesztette az utóbbi években, ezért óriásira nőtt a kereslet az ellenszer iránt. A gyors lefolyású, akár egy-két napon belül halált okozó betegség elleni védőoltásból az év végéig elegendő mennyiség áll a lakosság rendelkezésre. A vakcina szabadáras termék: az ára gyógyszertáranként eltérő lehet.

– Megnyugtató, hogy patikáinkban újra kapható a vakcina, ugyanis meglátásom szerint nagyon fontos, hogy a szer folyamatosan elérhető legyen a gyógyszertári forgalomban – mondta dr. Bauer Viktor, a balassagyarmati kórház gyermekosztályának főorvosa.

A csecsemő- és gyermekgyógyász hozzátette: a baktérium a gennyes agyhártyagyulladás kórokozója, amelynek több altípusa is létezik. Európában az esetek mintegy hetven százalékáért azonban a meningococcus-B a felelős.

Tünetek és a védekezés esélyei

A fertőzés szoros, közvetlen kontaktus, illetve cseppfertőzés útján terjed, olyan helyen, ahol egy légtérben tartózkodnak az emberek. Az agyhártyagyulladás főbb tünetei: fejfájás, láz, fénykerülés, hányás, csecsemőknél a fejhangú sírás, illetve a kutacs pulzálása. Súlyosabb formáinál bőrvérzések, de pontszerű és nagyobb bevérzések is jelentkezhetnek. A megelőzés különösen fontos, ugyanis előre nem látható, hogy kinél alakulhat ki a betegség életveszélyes formája. S bár a vakcinából nem minden nógrádi gyógyszertár szerzett be, a központi és nagyobb gyógyszertárakban jelenleg is kapható az oltóanyag. A gyógyszertárak aktuális készletei folyamatosan változhatnak. Elmondható: ha valahol nincs készleten a szer, másnapra minden patika megrendelheti.

– A baktériumnak az előbbin kívül van egy rendkívül gyors lefolyású, vérmérgezéssel, mellékvesevérzéssel, bőrvérzésekkel kísért, nagyon súlyos formája is, amely számos esetben még ma is halállal végződik – tette hozzá a főorvos.

Elárulta: főleg a csecsemők, a zárt közösségben élő nagyobb gyermekek és a fiatalok vannak kitéve a betegségnek, de minden korcsoportra veszélyes.

– Hazánkban évente mintegy 50–60 járványos agyhártyagyulladást regisztrálnak. A megbetegedések fele a hat éven aluliak között fordul elő, míg a betegség kockázata leggyakrabban a hat hónapos csecsemőknél a legmagasabb. Ezt követi az egy-kettő, majd a három-négyévesek csoportja – tájékoztatta a Nógrád Megyei Hírlapot dr. Bauer Viktor.

Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint a kétévesnél idősebbek között minden korcsoportban szinte egyenlő arányban fordultak elő a B- (53 százalék), illetve a C-szerocsoportú (43 százalék) kórokozó által okozott megbetegedések. Ellenben kétéves korig a B-szerocsoport túlsúlya elsöprő, 86 százalék volt megfigyelhető.

A főorvos kiemelte: a betegség cseppfertőzéssel terjed, s néhány esetben nem agyhártyagyulladást, hanem akár órák alatt halálhoz vezető vérmérgezést okoz. A betegség halálozása az antibiotikumos kezelés ellenére is tíz százalék körül van, míg a túlélők mintegy húsz százalékánál maradandó idegrendszeri károsodásokat is okozhat.

– A betegség Nógrádban is előfordul, osztályunkon két évvel ezelőtt volt egy igen súlyos meningococcus-B okozta fertőzés. A páciens a korai felismerésnek és az intenzív terápiának köszönhetően szerencsére túlélte a betegséget – emlékezett a szakorvos.

A főorvos a B-csoportú baktérium elleni védőoltást már két hónapos kortól ajánlja. Az oltóanyag drága, azonban bármely életkorban érdemes beadatni az ellenszert. Minden tizedik ember hordozza e baktériumot a torokváladékában, ám nem mindenkit betegít meg. A C-típus elleni vakcinák tavaly január óta ingyenesen kaphatók, ezek hosszú távú védettséget nyújtó, fehérjéhez kötött oltóanyagok. Az oltási rend életkorfüggő, általában több vakcinára van szükség legalább egy, többnyire kettő hónap szünettel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában