Starján Feszt

2018.09.18. 11:22

Dallamszárnyakon repült el a tarjáni hagyományteremtő három nap

Sokszínű, változatos tematikára felépített háromnapos szórakoztató rendezvény, elsősorban a salgótarjániak részére, de bárkinek, aki jól akarja érezni magát. Egy szuszra, tömören, röviden talán így lehetne definiálni az 1. Starján Fesztet

A rendezvényt hagyományteremtő szándékkal hívta életre a Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány és a Marketing Klub Kft. a nógrádi megyeszékhelyen, az Öblös sportpályán.

Amolyan bemelegítéssel kezdődött a kapunyitást követően a fesztivál, erről Mona és csapata gondoskodott. Már az első napon menő zenei csapatokat lehetett üdvözölni a színpadon, hiszen fellépett a Happy Gang, a Kozmix és Szabyest. A tudósító szívének, no és a fülének mégis leginkább a fura nevű „hazai”, tarjáni alakulat, a GroVerxf.m. előadása tetszett. Különösen a páros dallamfelelősének kiváló hangja. Az egykori világslágert, Glenn Medeiros ’87-esét (Nothing Gonna Change My Love For You) például egészen magas színvonalon tolmácsolta. Ne feledjük azt se, hogy a páros aktuális fesztiváldalát visszatapsolta a színpad előtt tolongó nagyérdemű… A napot, éjszakába nyúlóan, a retró diszkó zárta.

Másnap már nemcsak a dallamot vitte a hátán a szél, hanem a finom étkek illatát is. Hét baráti közösség keverte-­kavarta a nyálcsorgató ebédnekvalót a Menő Menza keretében. A Kolléganők főzőcsapata marhapörköltet, a Somlyó-­Forgács Lakóközösség Egyesület babgulyást, a zagyvapálfalvai Őszidő Nyugdíjasklub székelykáposztát, a Salgótarjáni Építők marhalábszárt, a Krémbarátok Egyesülete tyúkhúslevest májgaluskával, az Ezerszín Ezernyi Szív Egyesület töltött káposztát, míg a Szivárványos Zamatok Bacsa szeletet készített.

Készül az agyagsíp

Aztán még delet sem harangoztak, de már más zajra kapták fel a fejüket a fesztiválozók: megérkeztek a retró autók… Először egy lakkosan-­pirosan csillogó, talán a hatvanas évek elejéről származó Škoda gördült be a sporttelepre, mintha csak most jött volna le a futószalagról. Idősebb testvére, a fekete Škoda Tudor követte, amely az idén tölti be 70. életévét. A hátsó ülésén Lenin elvtárs foglalt helyet, szobor alakban, számos korabeli kitüntetéssel körülvéve. Majd a sportos Corvette hozta a sárga irigységet az autók szerelmeseire, nyomában egy remek paripával, a Ford Mustanggal. De csettinthettek az 51 esztendős Buick, a fekete Pontiac, a piros Ford Gran Torino és az Oldsmobil szemet gyönyörködtető látványán is. A retró sort egy régi tűzoltóautó zárta.

A főzőcsapatok ízes produkcióinak elfogyasztása után a napi fiatalos tematikát ezúttal a mulatós zenére hangszerelt változat uralta. Jolly és Suzy fantasztikus hangulatot varázsolt a fesztiválozóknak. Ropták is a táncot a színpad előtt, a kiszolgálás pedig remek volt: az „Aki minket nem szeret, verje meg a szentkereszt”, és a többi jól ismert slágerre még a sportpálya fűszálai is mozogtak. Búcsúszámként a „Megy a Jolly hazafelé…” kezdetű nóta véste bele magát a közönség dalos emlékezetébe. Miközben az autogramkérők sorban álltak Jollynál és Suzynál, Csampa György vőfély és hangulatfelelős tréfás házasságkötéssel szórakoztatta a nézőközönséget. A hangulatot Szőllős Robi fokozta, aki hangszerével képes volt felnőni egy egész együtteshez. A „Hosszú fekete haj…”, a „Gyere, táncolj cigánylány…” és a Hungária együttes „Csókkirály…” száma nem okozott stíluskisiklást, inkább egymáshoz jól passzoló fűszereknek bizonyultak… És a hangulatot még tovább lehetett fokozni. Erről az „esti nagy durranás”, MC Hawer és Tekknő gondoskodott. Mindezt a Havanna táncegyüttes színvonalas előadása zárta.

Ha tematika, akkor a harmadik nap amolyan gyermek­napos-családos jegyeket viselt. Folyamatos gyermekprogramokat élvezhettek a szép számban megjelentek. Azaz: mindent a gyermekekért és a családért – amit híven tükröznek a helyszínen készült fotóink is.

Szabó Péternek, a Nógrád Ifjúságáért Alapítvány elnökének, egyben a Nógrád Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház vezetőjének köszönhetően ezúttal sem akadt olyan gyerek, aki unatkozott volna. Repült, célt keresett a nyílvessző, s ha talált, a jutalom sem maradt el. A gyeplabda is sikeresnek bizonyult a valódi füvön – bizonyára ilyen sem volt még az Öblös pályán. A kicsik kézügyességüket is próbára tehették, szakavatott segítséggel gyúrhatták, alakíthatták szobraikat, játékaikat. „Passzív érdekesség” is várta őket, a Palóc Ifjúság- és Családsegítő Nonprofit Kft. sátrában csillámtetkókra tehettek szert. Ezúttal is jól beváltak a hagyományos játékeszközök, az óriáscsúszda, a körhinta, de akár egy mini mozdony masinisztájaként is kipróbálhatták magukat a nebulók.

A szervezők célkitűzéseinek megfelelően a gyerekeket elkísérő szülők sem unatkoztak. Nem csak étel-ital, hanem őket is próbára tevő játékok várták az arra vállalkozókat. A zumbát pedig együtt rophatta kicsi és nagy.

A zárónapon szintén megjelent az Europe Direct Információs Hálózat Nógrád Megyei Európai Információs Pont csapata, amely európai uniós ismeretekről tájékoztatott.

Három (fesztiválos) nap – egy év, mint a mesében. A fesztiválozók az évet bizonyára most már a következő három napban – 2019-ben mérik…

Ja, és köszönet az összes támogatónak, aki fontosnak tartotta az 1. Starján Feszt sikerét. Le a kalappal, előttük is!

Skoda, mintha most gördült volna le a futószalagról

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában