Javuló tendencia

2018.09.16. 11:16

Aki keres, az talál munkát Gyarmaton: 4% alatt a munkanélküliség a városban

Hazánkban a közmunkások száma 2016. augusztus-szeptember óta lényegében folyamatosan csökken, a program csúcspontjához, 2016 közepéhez képest mintegy 40 százalékos visszaesés figyelhető meg. Ez a tendencia megyénkben is erősen érezhető.

Sziládi Krisztina

A város önkormányzata az elmúlt hetekben új közterületeket karbantartó munkagépeket és a két adaptert szerzett be, amellyel utcaseprést, locsolást és fűnyírási munkákat lehet elvégezni. A beszerzés összértéke 3,3 millió forint, amelyet két pályázati forrásból, a munkaügyi központ által kiírt közmunkaprogram, illetve a Zöld Csiga zöldterület-fejlesztési területi operatív program pályázatán szereztek be. A gépek megvásárlása így nem terhelte a város költségvetését.

Gépeket kaptak

A város eszközparkja három új munkagéppel bővült a közelmúltban. Egy kistraktort vásároltak, egy söprésre alkalmas adaptert, illetve egy fűgyűjtő, szártépő gépet. Ezekkel az eszközökkel nagymértékben ki tudják majd váltani a kézi munkaerőt. A lakosság és az önkormányzat részéről is egyre nagyobb az igény az igényes, szép zöld környezet kialakítására, ezért nem elegendő már csak lekaszálni a városi zöldterületeket, a kaszálékot is össze kell gyűjteni. Kézi erő hiányában most már gépesítve fogják megoldani ezt a problémát az adott területeken.

Az eszközbeszerzés egyik célja természetesen a szolgáltatás színvonalának emelése volt. Az önkormányzat további gépbeszerzéseket is tervez, mert az utóbbi években a munkanélküliség lényegében megszűnt a városban, négy százalék alá esett le. Ennek eredményeként a közmunka-foglalkoztatás töredékére csökkent, a programba bevonható személyek száma lényegesen kevesebb lett, vagyis súlyos munkaerőhiány van több eddig kézimunkával megoldott területen is.

Medvácz Lajos, a város polgármestere nyilatkozott a témában lapunknak:

– Öt-tíz évvel ezelőtt több száz közmunkást tudtunk foglalkoztatni, hiszen nem volt elegendő munkahely a városban. A közmunka sokak számára egyedüli egzisztenciális lehetőséget jelentett. Azt gondolom, hogy ma már, aki dolgozni akar Balassagyarmaton, az el tud helyezkedni. Ezáltal jóval kevesebb közmunkába bevonható személy él a városunkban. A több száz személy helyett éves szinten ötven-hatvan embernek tudunk csak munkát adni. A másik probléma, hogy jóformán csak nők vesznek részt a programban, akik ugyan nagyszerűen elvégzik a rájuk bízott munkát, de – fizikai terhelhetőségük okán – értelemszerűen nem tudjuk őket bevonni minden munkafolyamatba. Ezért az elvégzendő feladatokat egyrészt állandó létszámmal, másrészt gépesítéssel próbáljuk megoldani. További eszközbeszerzéseket is tervezünk, következő lépcsőben egy emelődarut vásárolunk, amivel fametszési, karbantartási feladatokat tudunk majd végezni.

(Borítóképünkön: Első lépésben a városi katonatemetőt tették rendbe az új szártépő, fűgyűjtő géppel, Fotó: Torjay Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában