Kétbodony

2018.08.28. 19:31

Szilvaszombat: roskadoztak az asztalok a gasztronómiai értékek alatt

Cserhát elbűvölő dombjain keresztül, hamvas szilváktól roskadozó fák között vezet az út Kétbodonyba. A faluközpontban található művelődési ház ligetes kertjéből kihallatszó muzsikaszó nyomában haladva megérkezünk a tizenhatodik alkalommal megrendezett Szilvaszombatra.

Sziládi Krisztina

Fotó: NMH

Szilvalekvárok és szilvás gombóc minden formában és mennyiségben, amerre csak a szem ellát. És persze a szilvapálinka is elmaradhatatlan kísérője a Szilvaszombatnak.

– Ez egy kiváló fesztiválesemény, amely bemutatja a térség hagyományait, népviseletét, természetesen kapcsolódva a szilvához és annak különböző elkészítési módjaihoz. Azok a hagyományos értékek és termékek, amelyek itt a nagyközönség elé kerülnek, azt az üzenetet hordozzák, hogy nagyszüleink örökségét meg kell őriznünk és tovább kell vinnünk – nyilatkozta Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője.

Skuczi Nándor, a Nógrád megyei közgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, hogy fontos turisztikai szerepe is van a Szilvaszombatnak. Mára már országos hírűvé nőtte ki magát a rendezvény, s mintegy ötezer látogatót vonz az egész országból.

– A főzőversenyen induló 18 csapat mind-mind a gasztronómiai sokszínűségünk őrzői. A Szilvaszombat a mi földünk értékeit, Nógrád megye számtalan csodájának az egyikét mutatja be igényes módon – tette hozzá a megyei önkormányzat vezetője.

 

Az egyik főszervező, Saligáné Kis Szilvia rámutatott: annak idején, amikor útjára indították a rendezvényt, az volt a céljuk, hogy megmutassák a szűkebb környezetünknek a szilvához kötődő gasztronómiai értékeket.

– A településünkön hagyománya van a szilvatermesztésnek, de ez nem csak gasztronómiai vonatkozású esemény. Ilyenkor egész nap igényes műsorokkal várjuk az idelátogatókat – fűzte hozzá Saligáné Kis Szilvia.

A rendezvény egyik leglátványosabb programja a gombócevő verseny volt. Az idei győztes a gödöllői Gáspár János, aki harminc gombócot tüntetett el a tányérjáról rekord idő alatt.

A Nógrád megyei önkormányzat közgyűlése 2014-ben a Nógrádikum díjat adományozta a kétbodonyi Szilvaszombatnak egyedülálló tulajdonságai alapján, amelyek megkülönböztetik minden más megyei és országos értéktől.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában