Salgótarján

2018.08.17. 13:41

Balesetveszély: több salgótarjáni kereszteződésben is hibásan működtek a jelzőlámpák

Szerkesztőségünknek több olvasónk is jelezte az elmúlt napokban, hogy a megyeszékhely forgalmas kereszteződéseiben hibásan működnek a közlekedési jelzőlámpák, lassú a forgalom.

Szabó Rita

Fotó: Hüvösi Csaba/NMH

A Nógrád Megyei Hírlap olvasói kifejtették, hogy a Rákóczi úti bevásárlóközpont mellett és a Bajcsy-Zsilinszky úti kereszteződésben az elmúlt napokban gyakran hosszú percekig mutatott piros jelzést a közlekedési jelzőlámpa.

Szerintük ez jelentősen akadályozza a forgalmat, sokan pedig nem tudják, mi a teendő ilyen esetekben. Pécsi Norbert Sándor a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője lapunk kérdésére elmondta: útellenőri szolgálatukon keresztül folyamatosan figyelemmel kísérik az általunk üzemeltetett úthálózaton a jelzőlámpás csomópontok működését is.

– Esetleges meghibásodások esetén igyekszünk szakembereinken, vagy külső szakvállalkozón keresztül intézkedni. Emellett természetesen lehetőségünk van arra is, hogy távfelügyeleti rendszeren keresztül avatkozzunk be – mondta az osztályvezető.

Hozzátette: ügyeleti szolgálatukon sárga villogó üzemmódra is át tudják állítani a jelzőlámpákat, így a közlekedők bejelentései is segíthetik munkájukat.

A konkrét helyszínre vonatkozóan Pécsi Norbert Sándor azt a tájékoztatást adta, hogy a bevásárlóközpont felől érkező járművek forgalomtól függő üzemmód esetén csak akkor kapnak szabad jelzést, ha áthaladnak az útburkolatba épített érzékelő felett.

– Abban az esetben, ha a balra kanyarodó jármű valamiért extrém módon balra húzódik a záróvonalra, akkor a jelzőlámpa nem tudja érzékelni a járművet. Ebben az esetben csak akkor kap a kérdéses irány zöld jelzést, ha egy másik jármű áthalad, vagy megáll az érzékelő felett. Ezért ideiglenesen terelő táblákat helyeztünk el – beszűkítve a forgalmi sávot, – így biztosítva, hogy a jármű érzékelése a megfelelő módon történjen.

Mint mondta a végleges megoldáson is dolgoznak a kollégái, addig azonban a közlekedők türelmét és megértését kérik. Ha a jelzőlámpás rendszerek valamilyen okból kifolyólag nem működnek vagy sárga villogó üzemmódra váltanak, akkor a kihelyezett jelzőtáblák és a KRESZ előírásai szabályozzák az elsőbbségi viszonyokat.

A fénysorompóval biztosított vasúti átjárók nem működő jelzőrendszerei üzemzavarát általában az jelzi, ha egyik fény sem világít. Ilyenkor a kötelező megállás alapkövetelmény, amelynek elmulasztásáért akár 30 ezer forintos bírság is járhat.

A vasúti átjáróval kapcsolatban a KRESZ általános kötelezettséget ír elő, amelyet minden helyzetben teljesíteni kell, függetlenül attól, hogy biztosított, vagy biztosítás nélküli vasúti átjáróhoz érkezünk-e. A fokozott óvatosság azt jelenti, hogy minden esetben meg kell győződni arról, hogy vasúti jármű nem érkezik-e, ha igen, előtte tudni kell megállni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában