Pásztó

2018.08.07. 16:37

A hadtudományi kutatás területén is jeleskedett az a szakember, akire megemlékeztek Pásztón

Hozzátartozók, egykori kollégák és tanítványok részvétele mellett avatták fel prof. dr. Bodrogi László nyugállományú ezredes síremlékét a pásztói temetőben.

S. Csuka Enikő

A szertartáson a Magyar Honvédség Szolnok Légierő Zenekara és az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Honvéd Díszegysége is közreműködött, majd prof. dr. Padányi József mk. vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese tolmácsolta az egyetem rektori tanácsának főhajtását. Emlékező beszédében méltatta a tavaly július 25-én elhunyt prof. dr. Bodrogi László ezredes, a jogelőd Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hadtudományi Kar dékánja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Doktori Iskola vezető helyettese, egyetemi tanár munkásságát.

Életút

Prof. dr. Bodrogi László katonapedagógusként kiemelkedő szerepet játszott a magas színvonalú szakmai és tudományos képzés, valamint a hadtudományi kutatás területén. Számos kitüntetés birtokosa volt. Fontosabb kutatásai a műszaki támogatás általános elveire, a műszaki zárás módjaira, eszközeire és a katasztrófák elleni védekezésre összpontosultak. Az akadémia oktatójaként, az egyetem polgáraként haláláig szolgálta hazánk, az egyetem és jogelődintézményeinek, a magyar és az egyetemes tudományosságnak ügyét.

– Prof. dr. Bodrogi László ikonikus, emblematikus oktatója volt a jogelődintézménynek, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemnek. Bizonyára valamennyien ismerik azt a mondást, ami úgy szól, hogy „Mikor megszülettél, mindenki nevetett és te sírtál. Élj úgy, hogy mikor meghalsz mindenki sírjon, te nevess.” Ha ránézünk a sírkőre, akkor nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy egy olyan tanítónk nyugszik itt, akire méltán lehetünk büszkék. Bodrogi ezredes egész pályafutása során mindig is az egyik legfontosabb vezérelvének tartotta azt, hogy átadja azt a tudást, amelyet itthon és külföldön megszerzett. Ha én mondom ezt, akkor el kell, hogy fogadják tőlem, hiszen tanítványa voltam, ő volt a mentorom, amikor a fokozatomat szereztem, tehát pontosan tudom azt, hogy mit jelentettek azok az apró gesztusok, mozdulatok, kimondott vagy ki nem mondott szavak, amelyekkel terelgetett a tudomány irányába. Tudom azt, hogy sokszor egy-egy el nem mondott gondolattal, egy-egy hozzá nem fűzött kommenttel mennyit segített nekem abban, hogy eljussak a dolgozatom végére – mondta.

– Az ezredes az egész életét műszaki tisztként töltötte és abban a szerencsés helyzetben volt, hogy nem kellett pályát változtatnia és hódolhatott hivatásának. – És milyen érdekes a sors... Minap került a kezembe a doktori műve, az a doktori mű, amely a maga idejében kuriózumnak számított, hiszen a vízzárak alkalmazásával foglalkozott honi területen és most, hogy elment közülünk újra reneszánszát éli ez a téma.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában