Nógrád megye

2018.07.12. 06:42

Pénz állhat a házhoz: ösztöndíjat kap az, aki hiányszakmát tanul

A Magyar Közlöny közzétette a 2018/2019-es tanév ösztöndíjra jogosító ­nógrádi hiány-szakképesí­téseit.

K. I.

A kormány célja, hogy kialakítsa azt a korszerű oktatási környezetet, amely növeli a szakképzések tekintélyét, valamint erősíti a minőségi szakképzést.

Az ösztöndíjra jogosító nógrádi képzések az autószerelő, a burkoló, az elektronikai műszerész, a gazdasági informatikus, a gépi forgácsoló, a gyakorló ápoló, a gyártósori gépbeállító, a hegesztő, az ipari gépész, a kistermelői élelmiszer-előállító és a falusi vendéglátó lesznek. A támogatandók között szerepelnek a kőműves, a mezőgazdasági gépész, a műanyag-feldolgozó, a női szabó, a pék, a szociális gondozó és ápoló, a szoftverfejlesztő, a villanyszerelő, a vízgazdálkodási technikus, vízügyi szakmunkás szakképesítések.

Az érintett szakmákat tanulók havi 10 és 50 ezer forint közötti ösztöndíjakban részesülhetnek.

A szakgimnáziumi tanulók ösztöndíja a tanulmányi átlageredménytől függően (3,01 felett) havi 20 és 50 ezer forint között változik. A szakmai vizsgára felkészítő – 13. vagy 14. – évfolyamon jogosultak az ösztöndíjra.

A szakiskolai vagy szakközépiskolai tanulmányokat folytató tanulók ösztöndíjra attól a tanévtől kezdődően jogosultak, amelyben tanult szakképesítésük hiány-szakképesítésként kerül meghatározásra. Legalább 2,51-es tanulmányi átlag szükséges havi 10 és 35 ezer forint közötti összeg felvételéhez.

Az ösztöndíj mértéke a szakképzési évfolyam első félévében egységesen továbbra is havonta 10 ezer forint.

 

Kiemelt fotó: Megéri az esztergályospályát választani, Fotó: Hüvösi Csaba/Nógrád Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában