Nógrád megye

2018.07.14. 15:13

Ingyen jár az ebéd nyaranta, de nem állnak sorban érte

A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek napi egy tál meleg ételt kaphatnak az iskolai szünetben. Megyénkben nem túl nagy az érdeklődés iránta.

Sziládi Krisztina

Illusztrációs fotó, NMH

A vakáció beköszöntével sem ér véget az arra rászoruló diákok ingyenes ebédeltetése. Ezt a szolgáltatást azon családok gyermekei vehetik igénybe, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek, és hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetűek.

Ez a rászorultsági elven működik, de nem automatikusan: nem elég, hogy valaki jogosult rá, akkor veheti csak igénybe, ha ezt írásban kérvényezi. Az ebédet az önkormányzatoknál lehet igényelni, ők a feladatellátók. Aki eddig nem igényelte az ellátást, a szünidő alatt még folyamatosan megteheti, hiszen jogosultság is bármikor keletkezhet.

Nógrád megye több településén az arra jogosultak közül sokan nem használták ki ezt a lehetőséget. Nekik még érdemes az ingyenebédet kérvényezni az önkormányzatnál.

Illusztrációs fotó, NMH

A legfrissebb adatok szerint 2018-ban országosan 134 ezer diák adott be igénylést az ingyenes nyári étkeztetésre. Néhány nagyobb megyei településen érdeklődtünk az eddig beérkezett igénylésekkel kapcsolatban.

Tunyoginé Gálik Ágnes, Balassagyarmat jegyzője lapunknak elmondta: a városban élő, ingyenes étkezésre jogosult gyermekek csupán 23 százaléka élt eddig ezzel a lehetőséggel.

Hasonló a helyzet Salgótarjánban, ahol 22 és Szécsényben, ahol 27 százalékuk használja ki a nyáron is működő menzák kínálatát. Kedvezőbb a helyzet Pásztón, ahol 125 fő, a rászorultak 67 százaléka étkezik a szünidő alatt is az arra kijelölt melegkonyhás intézményben, vagy viszi haza az ott megfőzött ebédet. Romhány a csúcstartó a maga 97 százalékával.

– Az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet – nyilatkozta Csach Gábor, Balassagyarmat város alpolgármestere lapunknak. Ez egy nagyszerű kezdeményezés, több éve gondoskodunk arról, hogy a nyári szünet idején is jusson minden gyermeknek napi egyszeri meleg étel. Sajnálatos módon ezt nem minden jogosult család használja ki. Nem tudjuk a pontos okát, hogy a 77 gyermek közül miért csak 18 veszi igénybe az ingyenes ebédet idén is. Ez az arány nem volt más az előző években sem.

A környező falvakban arányait tekintve valamivel többen igénylik ezt a lehetőséget. Például Patvarcon húsz rászorulóból öten, Ipolyszögön 46 főből 18-an ebédelnek ingyen minden hétköznap. Lehet, hogy a település nagysága is meghatározó.

Kénytelenek vagyunk azt feltételezni, hogy valójában nem annyira aggasztó azoknak a családoknak az anyagi helyzete, akik nem adnak be igénylést. Hiszen nem kötelező helyben elfogyasztani az ebédet, haza is lehet vinni. Sok kisgyermek válogatós, de akár egy másik családtag is elfogyaszthatná azt az ebédet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában