magyargéc

2018.07.13. 13:58

Íme a nógradi falu, amelynek munkáját minisztériumi szinten is elismerik

Példaértékű az a közmunkaprogram, amelyet évek óta Magyargéc Község Önkormányzata megvalósít. Egyre inkább önálló a gazdálkodás. A sikernek három fontos eleme van. A pályázati pénzek, a közmunkában dolgozók hozzáállása és a polgármester aktivitása, aki szívén viseli a falujának sorsát.

Szenográdi Ferenc

Ebben az évben hatvan személyt foglalkoztatnak közmunkaprogram keretein belül. A mezőgazdasági ágazatot, amely növénytermesztésből és állattartásból tevődik össze, 2012-től fokozatosan fejlesztették. Velki Róbert, a község polgármestere jogos büszkeséggel mondta, hogy a kétszáz adagos konyhájuk részére a fóliasátorban, az másfél hektáros szántóföldön a szükséges alapanyagot megtermelik. Az állattartó telepükön tojótyúkokat tartanak, rövidesen anyakocával, kislibákkal bővül az állatállományuk.

A legjobbak között

A helyi közmunkaprogramnak jó híre van a megyében, sőt az országban is. A belügyminiszter is elismerte munkájukat, hétmillió forint jutalmat adott a településnek. A magyargéciek minden évben bemutatkoznak a megyei közfoglalkoztatási kiállításon, ott lesznek az ez évi érsekvadkertin is. Három éve Budapesten a közfoglalkoztatottak országos bemutatóján is jelen voltak. Két évvel ezelőtt több mint kétszáz kiállító közül az igencsak rangos harmadik helyet szerezték meg. Elismerés számukra, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kiállításon ők képviselik Nógrád megyét.

A helyi értékteremtő program keretén belül működik az asztalosműhely. Külterületi padok, asztalok, virágládák, szép, esztétikus kerítések tanúskodnak az ott dolgozók hozzáértéséről. Az idegenek elismerően szólnak a rendezett, szép, virágos községről, amely az asztalosműhely dolgozóinak, a közmunkásoknak is szól. Varrodájukban három személynek biztosítanak munkalehetőséget.

– A varrónők munkájuk során nem kell nagy dolgokra gondolni, de mindaz, amit végeznek fontos a falu szempontjából – mondta a polgármester. Az egyik közhasznú brigád fe­ladata a belterületi utak, árkok, parkok rendben tartása, másik csoport a külterületi utak karbantartásáért felelős. Velki Róbert elmondta, hogy a közfoglalkoztatás keretében több épületet is felújítottak. A varrodát a közelmúltban adták át rendeltetésének. Az Arany János úton elkészült az értéktárbizottság épülete. Itt fogják összegyűjteni azokat a tárgyakat, amelyekre a bizottság javaslatot tesz. Elképzelésük, hogy az épületben egy falumúzeumot hoznak létre. Felújítottak egy régi paraszti házat, amely apartmanként működik. Elkészült a közmunkások „főhadiszállása”, ahol a szerszámokat, mezőgazdasági gépeket tárolják. A falu első embere hangsúlyozta, a munkák során kívülálló személyt nem alkalmaztak, minden fe­ladatot a közmunkások végeztek el. A hosszú távú közmunkaprogramban több személyt foglalkoztatnak. Ők a konyhán kisegítő munkát végeznek, az óvoda és az iskola melegítőkonyháján látnak el a feladatot.

Kiemelt fotónkat készítette: Hüvösi Csaba, NMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában