Nógrád megye

2018.07.09. 20:00

Dobroda: „Ötről a hatra” jutott az együttes

„A jó dolgokra mindig várni kell” – mondta ifj. Gelencsér János prímás, a Dobroda zenekar vezetője. A napokban jelent meg legújabb lemezük, amellyel a népzenei együttes tízéves fennállását kívánták megünnepelni.

Balás Róbert

– Ezelőtt legutóbb 2016-ban jelent meg lemezük, akkor a matyók legszebb népdalait adták közre. Azóta mi történt az együttes életében?

– Az ezt követő időkben sem tétlenkedtünk, hiszen az elmúlt évben ünnepeltük a tízéves fennállásunkat. Ebben az időszakban is sok meghatározó fellépésünk volt, amelyek javarészt a táncegyüttesekkel kialakított gyümölcsöző kapcsolatoknak köszönhetőek. Ezek révén ismét sikerült továbbvinni Palócföld hírnevét. Emellett továbbra is fontos része volt a zenekar életének a műhelymunka, amelynek eredményét a fellépések, koncertek, táncmulatságok, tánckíséretek során tapasztalhat a hallgató…

– … És nem utolsósorban az új Dobroda-lemezen!

– A napokban, támogatóink segítségével sikerült megjelentetnünk a zenekar jubileumi lemezét, amely az Ötről a hatra címet viseli. A címet többféleképpen is értelmezheti a hallgató, de aki régebb óta figyelemmel kíséri a zenekar életét, rögtön tudni fogja, hogy a tízéves munka kiforrott, legteljesebb Dobroda-lemezét hallja.

– Mit hallhatunk a vadonatúj korongon?

– A lemez a Nógrád és Gömör határán fekvő, felvidéki Nagydaróc muzsikájával indul. Ezt követően egy olyan szám következik, amelyre népzenei lemezen még nem nagyon van példa: két cimbalom muzsikál együtt gömöri dallamokat – Balogh Kálmán és jómagam. A magyar nyelvterület után a gömöri szlovákok muzsikája csendül fel, majd a mai Magyarország területére lépve a Felső-Tisza-vidék régies stílusú dallamaival folytatódik a lemez. Ezt követően a partiumi Szilágyságba kalauzoljuk a hallgatót, majd Kalotaszeg hagyományos népzenéjéből hallható egy összeállítás.

Hol láthatjuk mostanában őket?

Ifj. Gelencsér János a nool.hu érdeklődésére hangsúlyozta: a fellépésekben is mozgalmas évet élnek.

A legfontosabbakat kiemelve elmondható: nyáron Egerben kezdték a fesztiválszezont, ahol szintén jubiláltak, hiszen ötödik éve a Szederinda Nemzetközi Néptáncfesztivál kísérőzenekara, Gyöngyösön a Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztiválon, Mezőkövesden a Matyó Folklórfesztiválon, Jászberényben a Csángó Fesztiválon lépnek föl. Mindezek mellett külföldről is több felkérést kaptak szereplésre. Így idén kétszer mennek Lengyelországba, míg szeptemberben Bosznia-Hercegovinába, Szarajevóba látogatnak. Ám mindezek csak a programjaik egy részét jelentik.

A közösségi oldalukon és az internetes honlapjukon folyton frissül a rendezvénynaptáruk, amelyet érdemes rendszeresen figyelemmel kísérni. Gyakran találkozhatunk a Dobroda zenekarral megyei rendezvényeken is.

– Tovább is folytatták a zenei „kalandozást”!

– A magyar dallamok után városiasabb, már romános hangzású kolozsvári dallamokat játszik fúvósunk, Deák-Volom Dávid szaxofonon. Ahogy egyre beljebb érünk Erdély szívébe, úgy változnak a zenei stílusok is. A Szamos mente magyar nyelvterületéről Bonchidából, majd Bethlenből válogattunk. Megérkezve a Mezőségre, egy centei báli gyűjtés hangulatát idézzük fel a következő számban. Végül a Kárpátokon túl, Moldvában zárjuk a lemez műsorát, amelyben törekedtünk arra, hogy a hagyományos, régies dallamoktól, hangszerfelállásoktól a mai, romános hangulatot idézzük elő.

– Érzések, visszhangok a lemezzel kapcsolatban?

– Mivel frissen jelent meg a lemez, még kevés visszajelzést kaptunk, de ezek mind kedvezőek, és megerősítenek bennünket abban, hogy jó úton járunk. Külön megtiszteltetés, hogy a táncházmozgalom egyik mai, meghatározó alakja, Árendás Péter ajánlása is megtalálható a lemezborítón. Ő már régóta figyelemmel kíséri a zenekar útját, hiszen nekem is tanárom volt a Zeneakadémián.

– Hát igen, a Dobroda fiatal prímása azon kívül sem tétlenkedik…

– Az én életem is nagyon mozgalmas amellett, hogy zenekart vezetek, ugyanis tavaly az a megtiszteltetés ért, hogy munkámat Junior Príma díjjal jutalmazták. Ez még jobban megerősített abban, hogy mindig meg-megújuló erővel műveljem a csodálatos magyar népzenét. Idén januárban volt a diplomakoncertem népi cimbalom mesterszakon, és a sikeres záróvizsgák után a napokban vettem át népicimbalom-tanári oklevelemet. Idén áprilisától a Hagyományok Háza Hálózattal közösen sikerült elindítani a magyar népzene oktatását két felvidéki magyar városban, Füleken és Rozsnyón, így Eger mellett ezen a két településen is tanítok. Sajnos az elszakított felvidéki területeken, Nógrádban és Gömörben nem volt eddig szervezett népzeneoktatás, de ezen most sikerült változtatni. Ez azért is nagyon fontos, mert a népi kultúrának hatalmas a közösségformáló ereje, és ez a legnagyobb kincsünk, amely segítségével a magyar ember magyar maradhat.

– Bizonyára a Dobrodával sem tétlenkednek!

– A zenekari munka tovább folytatódik, és annyit elárulhatok, hogy a közeljövőben kissé irányt váltunk. A különböző tájegységek muzsikáit felvonultató albumok helyett a palócvidék egyes településeinek népdalait szeretnénk zenekari-énekes formába öntve kiadni, ezzel pedig megőrizni és szélesebb körben terjeszteni. Már dolgozunk egy következő kiadványon, amelyben a Dobroda is szerepet vállal. Pál Mihály jászberényi prímás barátunk meghívására egy jászsági dupla lemezen közreműködünk, de továbbra is fontosnak tartjuk a Palócföld zenéjének művelését, annak szélesebb körben való megismertetését. Hosszú távú terveink között szerepel egy kisterenyei és egy ecsédi népdalhagyományokat bemutató lemez készítése is.

Kiemelt fotónkon: A zenekar vezetője fontosnak tartja a palóc vidék és az itteni értékek megismertetését

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában