Salgótarján - Zagyvapálfalva

2018.06.02. 06:58

Utcafórum: vandálok ellen védenek a kamerák

Zagyvapálfalván – a ­Déryné úton és környékén – az utóbbi időszakban megszaporodtak a rongálások, a betörések és a ­különféle balhék. Emiatt Berki Sándor, a Párbeszéd megyei elnöke összefogást sürget a helyiek biztonságérzetének növeléséért. Az elmúlt hetekben több mint 250 aláírást gyűjtött össze több térfigyelő kamera telepítésére.

Palchuber Kinga

A Déryné utcában ismeretlen vandálok több autónak is kiszúrták a kerekét, de más rongálásoktól és balhéktól sem volt mentes a környék az utóbbi időben. Berki Sándor az említett eset után kezdett aláírásgyűjtésbe, hogy a lakossággal közösen lépjenek fel a rendbontók ellen. Tevékenységének eredményeképpen nemrégiben Dudás Nándor önkormányzati képviselővel és Homoga László nyugalmazott rendőrezredessel egy közbiztonsági érdekeket képviselő, az utca problémáit feltáró lakossági fórumot is összehívott a Csillag Szolgáltatópontban.

Összefogás javíthat a helyzeten

A fórumon résztvevők közül többen is felszólaltak, hogy felszínre hozzák utcájuk problémáit. A lakók elsősorban megfélemlítésre, szemetelésre és rendbontásra panaszkodtak, majd több helyszínt – a ­sétálóutcát, a Déryné út másik végét és a Zöldfa út környékét – is megfigyelésre javasolták. Az is kiderült: egy társasháznak egymillió forintba kerülne, ha önerőből is beruháznának egy magánkamerára. Berki Sándor ennek érdekében ígéretet tett arra, hogy utánajár, hogyan pályázhatnának e célból támogatásra. Tervei között említette, hogy örömmel szervezne rendszeres összejöveteleket a környék közös képviselőivel, ahol további problémás kérdésekre – például kóbor kutyák, kutyapiszok – is kereshetnék a válaszokat. Az elnök célja, hogy hasonló fórumokon tanácskozzon a városiakkal a megoldásra váró feladatokról.

– Tavaly év végén a ­városi önkormányzat közgyűlése határozatba foglalta, hogy tizenegy helyszínen telepítenek térfigyelő kamerákat a megyeszékhelyen. Ezek közül egy a Déryné úti játszóteret is érintette. A több mint kétszázötven lakossági aláírásnak köszönhetően a szóban forgó kamerát az ötös és a hetes számú ház közé szerelik majd fel, hogy a szerkezet a játszótéren kívül az egész utcát és annak környékét is tudja pásztázni – mondta Berki Sándor.

Hozzátette: a városvezetés rábólintott arra is, hogy a ­Déryné úti trafóház – az Y-kanyar – területét is megerősítik egy további kamerával.

Berki Sándor a térfigyelők kitelepítése mellett a még fokozottabb felügyelet érdekében azt is szeretné elérni, hogy polgárőrség szerveződjön a helybeli emberekből.

– Közösen kell felszólalnunk a problémák ellen, hogy újra biztonságban érezzük magunkat Zagyvapálfalván! – hangsúlyozta.

 

 

Dudás Nándor arról beszélt: az sem kizárt, hogy az előbbiekben említett két biztos helyszín mellett Zagyvapálfalva még egy kamerával gazdagodhat. A képviselő elmondta: előreláthatólag a nyáron már kihelyezik a térfigyelőket, amelyek beszerzése jelenleg is gőzerővel folyik.

A képviselő tájékoztatott: néhány hónapon belül a zagyvapálfalvai rendőrőrs megbízotti irodája is a bányagépgyárhoz költözik, hiszen az elmúlt időszak eseményei alátámasztották, hogy fokozott rendőri jelenlétre van szükség a környéken. A városatya bízik abban, hogy a rongálások és betörések mellett a gyorshajtókat is sikerül visszaszorítani.

Homoga László ­hozzátette: minden szabálysértés még a kamerák jelenlétével sem előzhető meg, azonban tény, hogy már a létezésük is nagy visszatartó erővel bír. Ezt a védelmet pedig ráadásként egy határozott lakossági önszerveződés, vagy a polgárőrséghez való csatlakozás nagymértékben erősítheti.

– Merni kell szólni, merni kell fellépni a rongálók ellen! Már az is segítség lehet, ha a szomszédokra bízzuk otthonunk figyelést, vagy felírjuk egy gyanús gépjármű rendszámát és bejelentjük a rendőrségen, ha bármi szokatlant észleltünk – tanácsolta.

A fórum végén Berki Sándor ígéretet tett arra, ha szükséges, akkor néhány helyi emberrel karöltve hetente többször is végigsétálnak az ­utcán, hogy fellépjenek a vandálok ellen. Az esemény végső üzenete az volt: a helybeliek összefogása elengedhetetlen ahhoz, hogy a fennálló helyzet javulhasson.

Kiemelt fotó: Kamerát szerelnek egy közterületen, Archív fotó: Torjay Attila/N.M.H.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában