Sóshartyán

2018.06.26. 06:59

Új lelki vezetőt kapott az öt egyházközség népe

Dr. Beer Miklós, a Váci egyházmegye püspöke a közelmúltban úgy döntött, hogy június elsejével Balogh Lászlót helyezi az öt egyházközség – Sóshartyán, Nógrádmegyer, Magyargéc, Kisgéc, Kishartyán – élére. A jelenlegi plébániai kormányzó eddig káplánként tevékenykedett, ezért izgalmakkal teli időszak várja őt új feladatainak ellátásában.

Gerhát Karina

Balogh László 1985-ben született Balassagyarmaton, egy palóc család második gyermekeként. Az általános iskolát lakhelyén, Rimócon végezte el, majd a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban tett érettségit.

Egyedüli magyarként

Balogh László élete legmeghatározóbb évei közé tartozott az Ausztriában töltött időszak. – Kezdetben nagyon nehéz volt az ottani élet, hiszen egyedüli magyarként tartózkodtam külföldön, és egy évig szinte alig hallottam az anyanyelvemet. Szerettem kint lenni, tetszett a képzés minősége és mennyisége, valamint, hogy a mély lelki életnek köszönhetően egyre közelebb kerülhettünk Istenhez – mondta. Hozzátette: izgalmas volt még számára, hogy a világ számos kultúráját, népét megismerhette.

– Már gyermekként érlelődött bennem a papi hivatás gondolata – mondta Balogh László. Hozzátette: a gimnáziumot követően rájött arra, hogy őt valójában az újságírás érdekeli, ezért az Eszterházy Károly Főiskolán folytatta tovább tanulmányit, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen elkezdte a hittanárképzést is.

– Azt hiszem, az utóbbi volt az, ami döntően befolyásolt abban, hogy pap legyek. Jobban megismerkedtem a lelki vezetőmmel, aki egy Amerikából származó atya volt, egyre többet beszélgettünk, végül pedig ő kísért el Beer Miklós püspökhöz, akinél jelentkeztem a nagy feladatra. Ezt követően ő úgy döntött, hogy felvesz a papnövendékei közé, és ekkor kezdődött el számomra az igazi nagybetűs élet. Egy előkészítő évet töltöttem Vácon, majd a megyéspüspök úgy határozott, hogy Ausztriában folytassam tovább tanulmányaimat, így kerültem a XVI. Benedek Filozófiai és Teológiai Főiskolára, ahol négy és fél évet töltöttem – mesélte.

Kifejtette: 2014-ben szentelték pappá, ezt követően pedig egy évet Szolnokon, szintén egy esztendőt Salgótarjánban, kettőt pedig Vác-Alsóvárosban töltött káplánként Varga Lajos segédpüspök mellett. Idén június elseje előtt néhány nappal Beer Miklós úgy döntött, mindezek után plébániai kormányzóvá nevezi ki.

– Az első pillanattól kezdve megtiszteltetésnek éltem meg mindezt, és úgy éreztem, végre hazaérkeztem. A távol töltött évek alatt hiányzott a palóc nyelv, amit csak ritkán halottam, illetve maga ez a környezet. Terveim között szerepel, hogy egyre több fiatalt vezessek közelebb Istenhez, valamint egy családiasabb közösséget szeretnék ki­alakítani az öt falu hívei között – tudatta.

Kiemelt fotó: Balogh Lászlót nemrég nevezték ki plébániai kormányzónak, Fotó: Hüvösi Csaba/N.M.H.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában