Salgótarján

2018.05.03. 13:50

Vándor Éva estjével ért véget a Zenthe Szalon Kedvenc színészeink-sorozata

Aki látta jó egy évvel ezelőtt, 2017 májusában – először Budapesten, majd Salgótarjánban bemutatott – az Augusztus Oklahomában című Tracy Letts-színművet, majd október elején Michael Frayn bohózatát, a Még egyszer hátulról-t a Zenthe Ferenc Színház előadásában, még nagyobb érdeklődéssel várta a Kedvenc színészeink-sorozat legutóbbi, egyben e szezonbeli utolsó programját.

Csongrády Béla

A meghívott vendég ugyanis az a Vándor Éva volt, aki mindkét produkcióban főszerepet kapott a rendezőtől. S ugyancsak Susán Ferenc vállalkozott arra, hogy beszélgetőpartnere legyen a Jászai Mari-díjas színésznőnek. Első kérdéskörként az Oklahomáról esett szó.

Jön Shirley Valentine szerepében

Willy Russell Shirley ­Valentine című lírai komédiája 1986 óta van műsoron a világ színpadain. Sok színésznő dédelgetett álma, hogy egyszer eljátszhassa a negyvenes évek közepén járó liverpooli háziasszony improvizatív meséit. Vándor Évának ez 2009-ben adatott meg Budapesten a József

Attila Színházban. A jelenleg is műsoron lévő produkció – amely 2010-ben a Pécsi Országos Színházi Találkozón is szerepelt – május 29-én 17 órai kezdettel lesz látható Salgó­tarjánban, a Kamaraszerdák című sorozatban.

Vándor Éva elmondta: nagyon örült a felkérésnek, egyszersmind tartott is tőle, mert a családi dráma központi figurájának, a súlyos testi és lelki bajokkal, gyógyszerfüggőséggel vívódó Violet Weston alakjának a megszemélyesítése igazi színészpróbáló feladat. Azért is jött szívesen a Zenthe Ferenc Színházhoz, mert egy friss szellemű, formálódó, családias légkörű társulathoz érkezhetett. Az is vonzónak bizonyult számára, hogy már törzstagnak számít itt az a Bozó Andrea, akivel a dunaújvárosi Anconai szerelemesekkel már fellépett Salgótarjánban.

A premierre egyébiránt a fővárosi József Attila Színházban került sor. Ott, ahol Vándor Éva huszonegy évet töltött el, s ahol felsorolhatatlanul sok nagyszerű szerepet volt módja eljátszania. Pél­dául E. O. Neill Hosszú út az éjszakába című drámában, amelyben szintén egy szenvedélybeteg, morfiumos nőalakot játszott. Bár 2011 óta úgymond szabadúszó, továbbra is vissza-­visszatér Angyalföldre, örökös otthonába, ahol egyebek közt Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátéka – Kern Andrással és Koltai Róberttel – 20 éve van műsoron és a 400. előadás felé tart.

Susán Ferenc ötletei alapján bejátszottak néhány részletet Vándor Éva film- és televíziós szerepléseiből. A vendég különösen szívesen kommentálta a még főiskolás korában, 1975-ben készült, Zsombolyai János rendezte Kenguruban nyújtott alakítását, mert ez nemcsak első, de mindmáig a legkedvesebb játékfilmje. Szerelmi partnere Gálffi László volt, de együtt játszhatott Koltai Róberttel, Pásztor Erzsivel, Trokán Péterrel is. Láthattak a nézők egy igencsak vidám jelenetet Friderikusz Sándor Meglepő és mulatságos című kilencvenes évek végi szórakoztató műsorából is, amelyben Vándor Éva Für Anikóval komédiázott.

Napjainkban – mint kiderült – is sokat foglalkoztatott színésznő. Több mint egy tucat ­előadásban lép fel – egyebek között – a már említett József Attila Színházban, a Karinthy­ban, a Játékszínben, a Körúti és a Pinceszínházban. A következő előadásainak egyike A. P. Csehov Ványa bácsija lesz, amelyet a dunaújvárosi és a váci színház kooprodukcióban visz színre. A rendező a sajátos stílusú, sok mozgással operáló ukrán JaroszlavFedorisin lesz, akivel Vándor Éva W. Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című szatírájában – a Dunakanyar és Nemzeti Színház együttműködésében – már dolgozott együtt.

Nyáron Vándor Éva ismét szerepel Egerben az egyik nyári játékok programjában. Ami azonban a salgótarjániakat közelről érinti – s erről a beszélgetőpartnerek értelemszerűen közösen és szívesen beszéltek –, az a Zenthe Ferenc Színház két következő évadbeli premierje, amelyben ismét szerepet kap, illetve vállal Vándor Éva is. Az egyik darab Hunyady Sándor 1935-ben írott színműve, a Lovagias ügy, a másik pedig A. Ny. Osztrovszkij Az erdő című komédiája lesz.

A színésznő habitusából eredően eleve vibráló, szórakoztató diskurzus során szó esett Vándor Éva magánéletéről is, annál is inkább, mert férje, Harmath Imre szintén színész, tehát szakmabeli. Ennek megfelelően kell, kellett szervezniük életüket, különösen, amíg a ma már harmincéves leányuk kisgyermek volt. Neki is köze van a művészethez, mert már diplomás emberként serénykedik a Balthazár Színház körül.

Az est meglepetésének szánta – és sikerült is elérnie a célját – Vándor Éva Babits Mihály Jónás könyvéből emlékezetből – némi kisegítéssel – elmondott hosszabb részletet. Ezt a verset 1970 körül, 17 éves korában tanulta meg a Belvárosi Irodalmi Színpad tagjaként.

Kiemelt fotó: Szórakoztatónak bizonyultak Vándor Éva válaszai és monológjai, Fotó: P. Tóth László

Ezek is érdekelhetik