Salgótarján

2018.05.10. 06:41

Steib Janka rendezte a Dornyay Béla Múzeum kiállítását

Bizonyára a megnyitóünnepségen akkor is szerepelt volna valamilyen népzenei produkció, ha nem Steib Janka a rendezője a Kivetkőzéstől a beöltözésig című folklór­kiállításnak. Minthogy azonban hosszú évek óta aktív tagja, egyik meghatározó egyénisége a Nógrád Tánc­együttesnek, természetes volt, hogy anya­együttesének két párja tartott bemutatót.

Csongrády Béla

E kiállítás gondolata már régen érlelődött a Dornyay Béla Múzeum falai között, hiszen az intézmény gyűjteményében komoly néprajzi értékeket képviselő dokumentumok is találhatók, amelyek szinte kívánkoztak a nagy nyilvánosság elé.

 

Steib Janka egyetemen írt munkájára is nagyban támaszkodott a tárlat összeállítása során. Fotók: Niederland Dávid/ NMH

 

A szakmai végzettségű Steib Janka 2016-ban került a múzeumba, s ezzel felgyorsultak a folyamatok. Annál is inkább, mert azon év őszén részt vett a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, illetve a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ szervezésében egy 120 órás kiállítás­rendezői tanfolyamon, amelynek a végeredményét, egy közös munkát Szolnokon mutattak be. Ehhez Steib Janka értelemszerűen nógrádi témájú dolgozattal járult hozzá. S ez nem volt más, mint egyfajta továbbfejlesztett, konkretizált változata egyetemi kutatásainak, szakdolgozatának, amelyben – többek közt – Salgótarján és környéke ipari munkásságának, bányászainak életmódjával, viseleteivel foglalkozott.

A Dornyay Béla Múzeum vezetése pedig zöld utat adott a minap megnyílt kiállításhoz.

Az elegánsan, jó esztétikai érzékkel megrendezett bemutatót a népi kultúra hagyományait visszatükröző nagyméretű fotók uralják, de szép számmal láthatók különböző községekből származó eredeti női és férfi viseletek is, érzékeltetvén azokat a főként tájegységi tradíciókat és egyszersmind változásokat, amelyeket a másfél évszázaddal ezelőtt megjelent nógrádi szénbányászkodás, illetve iparosodás kiváltott és megőrzött.

Néptáncos néprajzos

A salgótarjáni születésű Steib Janka 2006-ban érettségizett a Madách Imre Gimnáziumban. 2011-ben szerzett néprajzos diplomát a Debreceni Egyetem nappali tagozatán.

Egy ideig – mintegy két évig – lapunk szerkesztőségében is dolgozott tördelőszerkesztőként. Huszonnégy esztendeje táncol a sikert sikerre halmozó Nógrádban: végig­járta a lépcsőfokokat, de már jó ideje tagja az együttes vezetőségének, illetve a művészeti munkatársi funkciót is be­tölti, jól hasznosítva tehetségét, szakmai tudását.

Van két igazi kuriózuma is a kiállításnak. Az egyik, hogy helyben megtekinthető egy 2012-es tévéfelvétel a Nógrád Táncegyüttes Karbidlámpa ég minálunk című, nagyon sikeresnek bizonyult műsoráról, a másik pedig az úgynevezett öltözősarok. Ennek jóvoltából ki-ki magára ölthet – némi segítséggel persze – egy-egy jellegzetes ruhadarabot.

A tárlat június végéig látható.

 

Ezek is érdekelhetik