Nógrád megye

2018.05.02. 07:10

Kimagaslóak az árak az ingatlanpiacon

Amíg az elmúlt öt évben az átlag négyzetméterárak csökkentek a megyében, s a lakóingatlanok száma is fogyatkozott, addig manapság találunk olyan nógrádi falvakat, ahol több tíz­milliót kóstál egy egyszerű, ám festői környezetben épült házikó is.

S. Csuka Enikő

Az ingatlan­piac változásait mindenki érzékeli, az árak alakulása folyamatosan toplistás téma még az átlagemberek körében is. Érdemes-e megspórolt pénzünkön lakást vásárolni, s ha emellett döntünk, akkor mégis melyik település vagy város mellett éri meg letenni a voksunkat?

Nőtt az eladási és a vásárlási kedv

A családi otthonteremtési kedvezményre (csok) egyre nagyobb az érdeklődés országos és megyei szinten is. Az emellé felvehető hitelből további egy-egy millió forintot engednek el harmadik vagy további gyermekek vállalása esetén. A kormány gazdaságpolitikai célja, hogy a népesség száma emelkedjen.

Király Péter, a salgótarjáni Otthon Centrum Ingatlaniroda vezetője lapunknak korábban elmondta: az eladási és a vásárlási kedv nagyobb, mint az elmúlt években. A csok kifejezetten jó hatással van az ingatlanpiacra. A megyeszékhelyen a városközpontban a legerősebbek az árak, az átlagos kilencvenezer forint felett vannak. Az erkéllyel, lifttel rendelkező lakások a legkeresettebbek, az Acélgyári és a Salgó úti panelek viszont nem igazán.

Változó kamatozású hitelek, nemzet­közi és hazai kamatklíma, családi otthonteremtési kedvezmény – ezek merülnek fel az emberben, amikor szóba kerül a házvásárlás vagy a panelből kertesbe való költözés.

Az Ingatlannet.hu kimutatása szerint a lakóingatlanok esetén nálunk az elmúlt 5 évben az átlag négyzetméterár 102 079 forintról 90 087 forintra csökkent, ami 11 992 forintos esést jelent. Február­ban a legmagasabb négyzetméterár 245 679 forint volt, a legalacsonyabb pedig 12 142 forint, átlagosan 90 036 forint.

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint Nógrád megyében 2017-ben 27 lakást vettek használatba, hárommal többet, mint egy évvel korábban. A megyében továbbra is igen alacsony az építések száma, tízezer lakosra 1,4 épített lakás jutott, ami alig tizede az országos átlagnak. A megyeszékhelyen mindössze 1, a többi városban 10, a községekben 16 használatbavétel történt. Az új lakásokat kizárólag természetes személyek építtették saját használatra, családi házas építési formában. Az új otthonok átlagos alapterülete 167 négyzetmétert tett ki, és közel hattizedük 4 és annál több szobaszámú volt. A megyében a tavalyi év folyamán 12 lakás szűnt meg, az építések 44 százaléka ilyeneket pótolt.

Eladó ingatlanok után keresgélve számos érdekes hirdetést találunk a világhálón. Hollókőn, az Ófaluban például az egyik 1920-ban épült parasztházat kínálják, amelyben jelenleg a Palóc Baba­múzeum működik. A 90 ezer forintos megyei négyzetméterárakhoz képest meglehetősen drágán árulják a 80 négyzetméter alapterületű épületet. Félmilliónál is több egy négyzetméter, így közel 42 millió forintba kerül a ház. Ez nem is csoda, hiszen a világörökség részét képező falu festői környezetben található.

Kiemelt fotó: Salgótarjánban a városközpontban a legerősebbek az árak, jóval az átlag felett vannak, Fotó: Hüvösi Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában