Nógrád megye

2018.05.31. 07:15

Ezért érdemes korán beszerezni a légkondicionálót

Megindult a roham az üzletek­ben a klímaberendezésekért, valamint a venti­látorokért.

Nagy Orsolya

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a légkondicionálót érdemes minél előbb beszereznie annak, aki igényt tart rá. Később ugyanis már sokat kell várni egy-egy berendezésre.

– Fontos a légkondicionáló használata, hiszen a nagy hőségben könnyen átmelegszik a fal, és megtartja a meleget – mondta Pásztor Imre, az egyik salgótarjáni szakszerviz ügyvezetője. Hozzátette: sokan vásárolnak ugyan ventilátort, de az nem sokat ér, hiszen csak a meleg levegőt forgatja át. A klímaberendezések nép­szerűsége viszont egyre növekszik.

– Már most sok a megrendelés. Egy-egy eszközre két hetet kell várni – közölte a szakember.

Pásztor Imre szerint érdemes közepes vagy jobb minőségű berendezést beszerezni, amelyhez már megfizethető áron hozzá lehet jutni.

Cél­szerű olyan helyre felszereltetni a klímát, ahol az nem az emberre fújja a hideg levegőt, hiszen attól könnyen meg lehet betegedni. Nem tanácsos a berendezés folyamatos ki- és bekapcsolgatása, ha állandóan üzemel, kevesebbet fogyaszt, és a szoba hőmérsékletét is stabil szinten tartja.

– Már most ajánlatos megvásárolni a légkondicionálót, hiszen nyáron előfordulhat, hogy akár két hónapot is várni kell rá – árulta el Pásztor Imre.

Ami a karbantartást illeti: a légkondicionálót legalább évente kétszer kell tisztítani, az irodákban, nyilvános helyeken használtakat pedig még ennél is gyakrabban.

Jó döntéssel sokat spórolhatunk

A klímaberendezés vásárlása során nem elhanyagolható annak fogyasztása sem. Minél hatékonyabb ugyanis az eszköz, annál kevesebb energia szükséges az üzemeltetéséhez. Az olcsóbb klímák gyakran elavult technológiával működnek. Egy minőségi termék azonban korszerűbb, halk a működése, hosszú az élettartama, ráadásul az áramfogyasztása is alacsonyabb. Sokat spórolhatunk vele.

Tanácsos már most megvásárolni a hőmérséklet-szabályzó berendezést Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik