Nógrád megye

2018.05.02. 11:15

Csírájában fojtanák el a szúnyoginváziót

Idén a tavalyinál másfél hónappal korábban, április 23-án kezdődött meg az országos szúnyoggyérítési program, amely a napokban Nógrád megyében, Hont környékén is megkezdődött. Az Ipoly mentén egy környezetbarát, úgynevezett biológiai eljárással próbálják a szakemberek elejét venni a vérszívók inváziójának.

Gerhát Karina

A bio­lógiai eljárás során olyan készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire, amelyben egy baktérium által előállított fehérje van. Ez teljesen ártalmatlan az emberekre, az állatokra és a növényekre is, kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el – közölte lapunkkal Hajdu Márton.

Ha mégsem lesz kevesebb…

Több térségben jellemző, hogy a meglévő csípőszúnyog-tenyészőhelyek miatt, illetve azért, mert a vérszívók külterületekről berepülnek, a szúnyoginvázió a kezelések után ismételten kialakul.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: környezetvédelmi okokból a természetben tartósan megmaradó készítmény szúnyogirtásra nem engedélyezett. Éppen ezért a legtöbb helyen több gyérítési alkalmat terveztek. Amennyiben valamely terület lakói ennek ellenére is jelentős inváziót tapasztalnak, a szakemberek kérik, hogy tegyenek bejelentését a lakóhelyük szerint illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságon.

Azokon a településeken, amelyek nem szerepelnek a programban, de az ott élők bejelentést tesznek a problémáról, szakértők megvizsgálják meg a beavatkozás indokoltságát. Jelzésük alapján intézkednek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hozzátette: ezt a folyadékot a nagyobb kiterjedésű vízfelületeken, például a Velencei-, vagy a Tisza-tónál repülővel, a kisebbeken pedig nagynyomású permetezővel juttatják ki. Hétfőtől földi és légi úton egyszerre zajlik a biológiai lárvagyérítés, összesen 6300 hektárnyi vízfelületet érintve.

Az országos szúnyogirtási program április 23-án indult, a kezelésekre pedig szeptember 30-ig van lehetőség. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban várhatóan augusztus végéig befejeződhetnek a munkálatok.

A programra mintegy másfél milliárd forintot különítettek el. Az összegből várható­an kilencszáz településen, kettő-hat alkalommal gyérítenek, illetve ebből fizetik a szakértőket is. A projekt keretében légi kémiai módszerrel összesen mintegy négyszázezer, földivel háromszázezer, biológiai módszerrel pedig tizenötezer hektár kezelése történik majd meg országszerte.

Hajdu Márton elmondta: a kifejlett szúnyogokat – imágókat – légi járműről finomcseppes eljárással permetezik, ilyenkor az irtószert apró cseppekre bontva juttatják ki. Földi járműről nagyobb forgalmú területeken szintén végeznek permetezést. Jellemzőbb azonban a melegköd-képző generátorok alkalmazása, amikor az irtószer köd formájában terül el a kezelt területen.

A szóvivő kifejtette: a készítmény a szabadban néhány óra alatt lebomlik. A legtöbb háztartási rovarirtó szerhez hasonlóan az embert, illetve a háziállatokat többezerszeres dózisban tudnák meg­mérgezni.

Éppen ezért a háziállatokon, valamint a növényeken semmilyen hatást nem fogunk tapasztalni. Ugyanakkor az imágók ellen használt készítmények más rovarokra, köztük a méhekre is veszélyesek lehetnek, de az alacsony dózisnak köszönhetően nem kell teljes pusztulástól tartani. Ráadásul a szúnyoggyérítések időpontja előtt az önkormányzatoknál bejelentkezett méhészek minden esetben értesítést kapnak, így a kezelés idejére be tudják zárni méheiket, vagy áttelepíthetik kaptárjaikat. A földi védekezést minden esetben napnyugta után végzik, így a méhekkel kapcsolatos kockázat minimális. A gyérítések csak lakott területen zajlanak, ezért a mezőgazdasági helyekhez települt méhészeket nem érintik.

Az irtások megkezdése előtt az Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság adatai alapján felmérték, hogy mely régiókban volt szükség az elmúlt években a csípőszúnyogok elleni szervezett védekezésre. Ezt kiegészítették az elmúlt esztendők ár- és belvízi védekezése során szerzett információkkal, valamint az előzetes szakértői javaslatokkal.

Kiemelt fotó: Környezetbarát eljárással kezdték meg a gyérítést az Ipoly mentén, Fotó: Hüvösi Csaba

 

Ezek is érdekelhetik