Pásztó

2018.04.06. 11:20

Másként látják ezt a világot az autisták

Az autizmus világnapja alkalmából Pásztón tartottak figyelemfelhívó rendezvényt. A betegség ugyanis több tízmillió embert érint szerte a világon.

Nagy Orsolya

Nógrád megyében is sokan küzdenek az autizmussal, amelynek világnapjára már több mint egy évtizede emlékezünk április első napjaiban.

Fejlődési zavar főbb jellemzőkkel

Hazánkban csaknem kétszázezer ember él együtt az autizmussal, ezzel a fejlődési zavarral, amelynek számos jele van.

– Az egyik jellemzője, hogy a gyerekek nem igénylik a szociális kapcsolatokat – mondta lapunknak Németh-Vas Zsanett. – A kommunikáció zavara igen komoly hátrányt jelent számukra. További sajátossága a betegségnek, hogy az ebben szenvedők nem értik a gesztusokat és a mimikát. A környezetük elvárásai nem, vagy alig megfejthetők számukra. A beszédet gyakran zajként érzékelik. Viselkedésüket sztereo­típiák jellemzik és gyakori mozdulat náluk a ritmikus hajlongás, a himbálás, valamint a kar- és a lábmozdulatok. Igénylik a kialakult és megszokott környezetüket és a napi ritmusaikat. A változást azonban nem szeretik. Nagyfokú hangulati labilitás, illetve dühkitörések jellemzik az autistákat.

A pásztói Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztős Iskola és Kollégium már három éve szervez programot ilyenkor. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg az autizmust, és lépéseket is tegyenek az elfogadóbb világ felé.

– Rendezvényünkkel szeretnénk felhívni az emberek figyelmét erre a betegségre – mondta beszédében dr. Komáromi Katalin, az iskola igazgatója.

A témával kapcsolatban Németh-Vas Zsanett, az intézmény tanítója úgy fogalmazott: a pásztói EGYMI-ben a gyógypedagógiai nevelés és oktatás autizmusspecifikus módszerekkel egészül ki. Ilyen például az úgynevezett PECS-kártya, amely a gyerekek minden­napjait segítő kommunikációs eszköz.

– Fontos a megszokott környezet és a sorrend kialakítása a tanulók számára. Minden gyermek más és más. Önmagukhoz mért fejlődési és tantervi követelményeket állítunk fel a számukra. Közel ötven autista fiatalt nevelünk külön óvodai csoporttal, valamint sajátos nevelést igénylő gyerekeket, akiket a szakértői bizottság iskolánkba utal – mondta a tanító.

Németh-Vas Zsanett, az intézmény tanítója – Fotók: Ladóczki Balázs, Nógrád Megyei Hírlap

Kitért arra is, hogy napjainkban egyre inkább növekszik az ilyen típusú betegségben szenvedők száma. Az autizmus esetében nagyon fontos a korai felismerés is.

– Gyakorlatilag a születéstől fennáll ez az állapot, de a diagnosztizálásig akár évek is eltelhetnek. Leginkább három­éves kor körül válnak a tünetek markánssá, de már pár hónaposan is jelentkezhetnek. A betegség pontos oka nem ismert, de feltehetőleg nagy szerepet játszik a kialakulásában a genetika. Okait a szakemberek jelenleg is kutatják – közölte portálunkkal az intézmény munkatársa.

Az autizmus világnapjával kapcsolatban elmondta, hogy a gyerekek minden évben izgatottan várják a mostanra hagyománnyá vált napot, a sétát, valamint a színes programokat, amelyekre lelki­ismeretesen készülnek.

A rendezvényen Pongrácz Dániel, az intézmény egykori diákja elszavalta a Van egy másik világ című verset, ami kifejezetten az ilyen betegségben szenvedőkről szól.

Emellett az érdeklődők az intézmény óvodásainak és tanulóinak műsorát is megtekinthették. Többek között Andó Petra és Horváth Renátó is verset mondott, valamint a szülők gondolatait is hallhatták a jelenlévők a világnapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában