Salgótarján

2018.04.22. 06:54

Kirándulások: kevés pénzből, a környékre

A tavasz és a nyár eleje az osztálykirándulások időszaka. Mindig izgalmas programokat ígér a diákok számára. Ilyenkor a tanulók már alig várják, hogy felállhassanak az iskolapadokból, hogy új élményeket szerezhessenek és közelebb kerülhessenek a természethez, a történelemhez és a kultúrához.

Veres Edina

A megyeszékhely általános iskoláiban is egyre többször láthatunk kirándulásra tartó, vagy arról érkező osztályokat. A témával kapcsolatban Mravcsik Sándor, a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium (SÁIK) intézményvezetője lapunknak elmondta: a tagintézmények egyedileg oldják meg a kirándulásokat. Hozzátette, hogy egyetlen dolgot szokott hangsúlyozni az a témával kapcsolatos értekezleteken a tanári kar számára: a szülőket nem terhelhetik plusz költségekkel az osztálykirándulások miatt.

Utazások a határokon túlra

A 2018/2019. évi Határtalanul Program pályázatban iskolai csoportok is ellátogathatnak határon túli magyar térségekbe, például Kárpátaljára. A pályázatokat azoktól az osztályoktól várják, akik az idén a hatodikos évfolyamra járnak. Amennyiben a jelentkezők között pontazonosság lép fel a pályázat beadásának időpontja fog dönteni, ezért érdemes mielőbb benyújtani a jelentkezést.Mivel az elmúlt évekhez képest nagyobb összeg pályázható meg, így a költségként az idegenvezető díja jelenik meg. A részletek elérhetők az utazási iroda honlapján.– A SÁIK-ban és a tagintézményekben tanulmányi kirándulásokat szoktunk tartani iskolai szervezésben, mivel erre tudunk anyagi keretet biztosítani a költségvetésből – mondta az igazgató.

Hozzátette: amennyiben a szülők tudják anyagilag támogatni egyéb programok megszervezésére is lehetőség nyílik, így például színházba, múzeumba, vagy cirkuszba is ellátogathatnak a gyerekek.

– A Gagarin általános iskolában úgynevezett természeti napokat szoktunk tartani. Ezek régebben több napos, akár egész hetes, bentlakásos táborok voltak. Napjainkban erre már nincs anyagi fedezet, így két – három napon keresztül reggeltől délutánig tartó kirándulásokat szervezünk a gyerekeknek. Az intézményvezető úgy fogalmazott: ugyanebből az okból kifolyólag a kirándulások is a környékre koncentrálódnak, így például a gyerekek ellátogathatnak a salgói várhoz, vagy a Medves-fennsíkra.

– A természeti nevelés, tehát az, hogy a gyerekek közvetlen kapcsolatba kerüljenek és ismerkedjenek a természettel, mind a tanároknak, mind személy szerint nekem is nagyon fontos! Nem szeretnénk lemondani ezekről a programokról a jövőben sem. Bízunk benne, hogy néhány év múlva újra tudjuk szervezni azokat a kirándulásokat, amelyeken a gyerekek ott is aludhatnak – mondta Mravcsik Sándor.

Az intézményvezető kitért arra is, minden tagiskolának jellegzetes hagyományai voltak a természetbarát programokkal kapcsolatban, de sajnos ezek megtartására nincs már anyagi lehetőség.

Laczkó Angéla, a SÁIK Bartók tagiskolájának tanítója az osztálykirándulások szervezéséről elmondta: az osztályába húsz tanuló jár, többségük hátrányos helyzetű, így kizárólag egynapos kirándulásban gondolkodnak. Tavaly a gyöngyösi Mátra Múzeumot nézték meg, idén is a környék látnivalói kerül ki az úti cél. A pontos helyszínt mindig a szülőkkel egyeztetve választják ki.

– Azokat a helyeket szoktuk előnyben részesíteni, amelyek a kultúra és a történelem megismerésére is lehetőséget nyújtanak – mondta hozzátéve, hogy az önkormányzat segítségével szoktak buszt rendelni.

Kiemelt fotónk illusztráció, Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában