Pásztó

2018.04.10. 13:52

Életvitelével mutat példát másoknak a személyi edző

A pásztói Moravcsik Réka évek óta segít az embereknek a sportosabb életmód kialakításában.

Nagy Orsolya

A személyi edző célja, hogy megtanítsa mindenkinek, hogyan legyenek tudatosak a testmozgást és a táplálkozást illetően.

– Egész életemet végigkísérte a sport. Sokáig jártam Varga Sándorné aerobikedzőhöz, akinek kicsattanó személyisége és fitt életmódja példaértékű. Másrészt maga az élet motivált, hogy ezt a szakmát válasszam. Úgy gondolom, a mai világban egy nőnek is szüksége van kiteljesedésre az üzleti életben, egyfajta karrierre, amelyet önerőből és önmagáért épít fel. Főként az számít, hogy szeressük a munkánkat, ne legyen kényszer, mert ettől szabadnak érezzük magunkat. Pár évvel ezelőtt létrehoztam egy sportcentrumot Pásztón, ahol ötféle edzéstípusból válogathatnak az érdeklődők: gymstick, Gflex, kettlebell, cross training és Fight Hiit Tabata – mondta Moravcsik Réka személyi edző, aki azt is elárulta, hogy az angol kifejezések mögött különböző mozgásformák rejlenek. Kitért arra is, hogy egy nőnek milyen nehézségekkel kell megküzdenie ebben a hivatásban.

Ezért jó edzeni funkcionálisan

– Olyan mozdulatsorok gyűjtőfogalma a funkcionális edzés, amiket az emberi szervezet fejlesztett ki az evolúció során. Ilyen a guggolás, a kitörés, a kúszás vagy a mászás. Ezen saját testsúlyos gyakorlatok alkalmazásával, amit a Fight Hiit Tabata képvisel, tökéletes zsírégetést érhetünk el. Fontos súlyzós edzéseket is beiktatni, amire legjobb a kettlebell. Ugyancsak fontos a Gflex, ami nagy szerepet játszik a törzsizmok erősítésében. A gymstick nagy hangsúlyt fektet a koordináció fejlesztésére – mondta Moravcsik Réka.

– Nem könnyű női edzőként kivívni a tekintélyt, úgy, hogy a törékenység, a nőiesség megmaradjon, de közben olyan határozott, vezetői szerepet is képes legyek betölteni, akire felnéznek, akinek ellenvetés nélkül elfogadják az utasításait, ugyanakkor mégsem érzik, hogy bármit is rájuk erőltetnék. Egyensúlyra kell törekedni, meg kell találni azt a pontot, ahol edző és kliense összhangban tud együttműködni – közölte az edző.

Hozzátette: ebben a szakmában is rendkívül fontos a fejlődés, hogy mindig képesek legyünk a megújulásra. A szakember szeretné ránevelni az embereket a rendszerességre, a következetességre, és az előre tervezésre, hogy képesek legyenek hatékonyan beosztani az idejüket, ezáltal több időt szánva a testmozgásra.

– Saját magammal és életvitelemmel mutatok példát másoknak. Munkám során arra törekszem, hogy felhívjam az emberek figyelmét saját magukra és a belső hangjukra, ugyanis él bennünk mélyen valaki, aki ösztönösen tudja, mi a jó nekünk, aki figyelmeztet minket, ha rossz úton járunk. Ezt úgy hívják: lelkiismeret – mondta a személyi edző, aki szerint mindenkinek úgy kell élnie az életét, ahogyan azt ő szeretné.

 

Kiemelt fotónkon: Moravcsik Réka folyamatosan fejleszti magát, új gyakorlatokat dolgoz ki, hogy még hatékonyabbá váljanak az edzései – Beküldött fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában