Föld-Kutya éve

2018.03.02. 12:53

A tibeti újévet ünneplik a tari sztúpánál

A Taron található Buddha park közössége újévi ünnepséget tart március 3-án, szombaton.

N. O.

A tibeti naptár szerint idén a 2145. évet írjuk, ami nem más, mint a Föld-Kutya éve. Ez az időszámítás a Holdhoz igazodik, melyben 12 állatjegy és az 5 elem egészíti ki egymást. A holdújév alkalmával Tibetben nagy ünnepségeket szerveznek, amelyek akár tizenöt napig, vagy még tovább is tarthatnak.

Az új év első három napján a család van a középpontban, de a szomszédok is jó szerencsét kívánnak egymásnak. A családok gondosan ügyelnek, hogy a házban rend és tisztaság legyen. Különleges ételeket készítenek, valamint új ruhákat vesznek fel. Az emberek felajánlásokat, füstölőket és borókaágakat visznek, amiket helyben meggyújtanak, hogy finom illat töltse meg a levegőt. A tari közösség újévi rendezvénye megegyezik a tibeti szokásokkal.

Az ünnepségen jelen lesz a szellemi vezető, Láma Csöpel, valamint mantrakoncertet ad Laár András és Laár-Sramkó Kata. A Dharma Színház előadását is megtekinthetik az érdeklődők, végül tűzszertartással zárják a napot.

Kimelt fotó: Láma Csöpel (jobbra), a Tara templom szellemi vezetője, Fotó: V. L.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában