Nógrád megye

2018.03.13. 11:03

Bagolynépszámlálás az erdei fülesek között

Nógrád megye élőhelyei nem a legalkalmasabbak az éjszakai ragadozók számára

P. K.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság és a média segítségével felmérést készített a Magyarországon telelő erdei fülesbaglyokról. Kovács Ágnes faj­koordinátor portálunknak elmondta: Nógrád megye – élőhelyeit tekintve – nem a leg­alkalmasabb terület az erdei fülesbaglyok számára.

– Inkább a sík, alacsonyabb dombvidékek madarai, hiszen legjelentősebb táplálékállatukat, a mezei pockot az Alföld mezőgazdasági területein zsákmányolhatják nagyobb mennyiségben – tette hozzá.

Tavaszi madárles

A Tavaszi madárles című programot a madárvédelmi szervezetek világszövetsége indította útjára 2006-ban. Célja, hogy a gyerekek is bekapcsolódjanak a vonuló madarak megfigyelésébe, védelmébe. A program öt közismert vonuló madár, a fehér gólya, a kakukk, a gyurgyalag, a sarlósfecske és a füsti fecske tavaszi érkezését követi nyomon. Ezeknek a madaraknak az első észlelési adatát kell feljegyezni, majd feltölteni az akció honlapjára márciustól május végéig.

Nógrád megyében összesen három településen jártak felmérők. Érsekvadkerten hét, Szécsényben nyolc, a város külterületén hat, Rétságon pedig egy példányt sikerült megfigyelni. Ezek szerint tehát 22 bagoly telelt megyénkben.

Orbán Zoltán, az MME szóvivője megkeresésünkre elmondta: figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, több mint három téli hónap száznapos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan hazánkban tartózkodó mintegy 11 ezer 420 bagoly legalább 2 millió 853 ezer – 71,5 tonna, – mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztított el a telelési időszakban.

A gazdálkodóknak ennyi egér és pocok ellen nem kell környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert a baglyok biológiai úton pusztítják el azokat. A szakember hangsúlyozta: a baglyok ittléte fontos ökológiai jelzés, ugyanis ez azt jelenti, hogy Magyarország környezeti állapota megfelelő. Az erdei fülesbaglyok védelme fontos, ebben a lakosságnak is rendkívül nagy szerepe van.

Kiemelt fotónkon: Erdei fülesbagoly, telente elsősorban örökzöldeken tartózkodnak (pixabay)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában