Balassagyarmat

2018.02.27. 07:00

Gazdag életút áll Zicherman Sándor mögött

A napokban, a Palóc Múzeum dísztermében került sor a Zicherman Sándor festő-, szobrász-, éremművész és grafikus műveiből rendezett kiállítás meg­nyitójára.

Sz.F.

A vendégeket, közöttük az alkotót, a kiállítás kurátorát, Nagy Angéla képzőművészt és Medvácz Lajost, Balassagyarmat polgármesterét dr. Lengyel Ágnes, a múzeum igazgatója köszöntötte. A megnyitón közreműködött Csábi István Madách-díjas előadóművész, valamint az Ember Péter Kvartett.

Lovas Ilona, a Panoráma Világklub Nógrád Megyei Társklubjának elnöke – aki egyben a kárpátaljai klub társlelnöke is – megnyitóját azzal kezdte, hogy a művésszel Beregszászon ismerkedett meg néhány évvel ezelőtt. Azóta több kiállítást szervezett számára kárpátaljai városokban, s egy gazdag, rendkívül tevékeny életutat bejáró embert ismert meg Zicherman személyében.

A művész 1964-ben diplomázott a szentpétervári iparművészeti főiskolán. Ezután a Képzőművészeti Alap megbízásából freskó­kat, dombor­műveket, gobelineket, mozaiko­kat készített, majd a szovjet Togliatti város vezetősége meghívta, hogy szervezze meg a 750 ezer lakosú város kulturális életét. Nevéhez kapcsolódik 12 nagyméretű műterem építése, a város művészeti múzeumának alapítása, és a helyi művészeti szakközépiskola létrehozása. A Szovjet Képzőművészeti Szövetség soraiba választották. Művei megtalálhatók számos európai ország, valamint Kanada, Japán, Dél-Afrika és az Amerikai Egyesült Államok több magángyűjteményében is.

Lovas Ilona végül kiemelte: Zicherman Sándor sokfelé járt, dolgozott, alkotott, gyakran kellett új helyzetekben feltalálni magát, helytállnia. Magyarként neki mindent nagyon jól kellett csinálnia ahhoz, hogy sikeres legyen. Akarata, tehetsége, szorgalma tette őt elismert al­kotóvá. Nagy öröm, hogy Balassa­gyarmaton is bemutatja alkotásait.

Majdán Béla művelődéstörténész beszélt arról, hogy Zicherman Sándor apai ágon zsidó, anyai ágon nagyváradi nemesi családból származik. Egy igazi, ízig-vérig magyar ember, aki helytállt Kárpátalján a történelmi változások idejében, majd a rendszerváltozáskor, 1989-ben úgy döntött, hogy családjával végleg hazatér Budapestre. Művelt, több nyelven beszélő világ­polgár, akinek művészete igen sokoldalú, de soha nem foglalkoztatták őt a különböző izmusok. Mindig is saját útját járta, és járja most is, 82 éves korában.

Az április 3-ig látogatható kiállítás megnyitójának végén az alkotó minden jelenlévőnek megköszönte az érdeklődést, a szervezőknek pedig a kiállítás lehetőségét.

Kiemelt képünkön: Zicherman Sándor képzőművész Togliatti város kulturális életét is megszervezte, Beküldött fotó

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában