Takarékoskodjunk

2017.10.31. 11:38

Új tárgyak készülnek a kreatív újrahasznosítás jegyében

A legtöbben szeretjük a kreatív ötleteket, a meglepő és érdekes megoldásokat. Különböző tárgyakkal, képekkel és egyedi technikákkal hangulatossá tudjuk varázsolni környezetünket. Az alábbiakban az újrahasznosítás és a takarékosság jegyében ajánlunk néhány tippet.

S.Cs.E.

 

A hulladéktermelés napjainkban hihetetlen méreteket öltött s a hulladéktermeléssel nem is tudunk igazán mit kezdeni. A problémán azonban segíthetünk. Az egyik útja a keletkező szemét mennyiségének minimalizálása, a másik pedig az újrahasznosítás. Előbbi esetében a korszerű technológiákat kell alkalmazni s a fogyasztói szokásokat is érdemes átalakítani. Utóbbinál pedig a hulladék nyersanyagként történő felhasználása ajánlott.

A kreativitás szerencsére nem egy elfeledett dolog, az embereknek egyre nagyobb igénye van rá, hogy egyediséget, saját stílust teremtsenek s takaros, hangulatos közegben éljenek és dolgozzanak. Léteznek nagyon szépen berendezett lakások, ahol minden a helyén van s sokaknak ez is kielégítő. Másoknak viszont szükségük van arra, hogy személyes jelleget kapjon otthonuk vagy az irodai asztaluk. Vannak olyan tárgyak, amelyek történetet hordoznak, kedves emlékek fűződnek hozzájuk vagy csak egyszerűen, jókedvre hangolnak.

Manapság nagy divat az újrahasznosítás s ahelyett, hogy régi, megunt termékeinket a kukába dobnánk, valami új funcióval látjuk el, újra életet adunk neki.

Bistei Viktória (jobbra) szerint a régi dolgok is újravarázsolhatók

Ennek kapcsán a salgótarjáni Bistei Viktóriát, a kreatív újrahasznostíás világában jártas szakembert faggattuk.

– Amikor ez a téma kerül szóba, sok mindenre gondolhatunk. A pet palack, a tojástartó, újságpapír, konzerv doboz, üvegpalack, textil maradék, parafa dugó épp úgy megállja a helyét, mint a papír guriga – tudatta, majd hozzátette: – Ha pet palackot szeretnénk újrahasznosítani, akkor a most trendi manóházakat, tündérházakat mindenképpen meg kell említeni, de a madáretetőnket is elkészíthetjük ebből. Kartondobozokból tárolókat csinálunk, cipős dobozból írószertartókat, kábel tartó dobozokat vagy fiókrendszerezőket. A tojástartónak sem kell a kukában landolnia. Varrókészlet, papír rózsa és húsvéti dekoráció alapanyagként megállja a helyét. A régi hordót is felhasználható, kitűnő virágtartó, tündérkert vagy kerti kút lesz belőle. Amikor pedig azt kérdezik tőlünk, hogy miért fontos az újrahasznosítás és miért érdemes rá odafigyelni, szem előtt kell tartani, hogy a környezetvédelem szempontjából ez egy fontos folyamat. Emellett pedig az sem utolsó szempont, hogy nagy keletje van az új szokásoknak s olcsóbb is használt dolgokat újra felhasználni, mint újakat vásárolni – tudatta lapunk érdeklődésére Bistei Viktória.

Környezettudatos felhasználásról van szó, amely esetében csökkentjük a természetes anyagok felhasznállását. Az újrahasznosítás során, ahol papír, üveg, fém és műanyag egyaránt szóba jöhet, régi, megunt és hibás termékekből csodaszép, hasznos új dolgokat varázsolhatunk.

Szakemberek szerint a papír gyártása az egyik legszennyezőbb folyamat, mivel az előállításához sok víz, energia és vegyszer szükséges. Minél fehérebb egy papír, annál szennyezőbb a gyártása. Az üveghulladék újrahasznosítás is sokunkban kérdéseket vet fel.

Mivel nem bomlik le a természetben, ezért csak akkor környezetbarát, ha visszaforgatjuk a gyártási folyamatba. Egy átlagos üveg 45-60 alkalommal újratölthető és még tisztítással, selejtezéssel együtt is 80 százalékos az energia-megtakarítás.

Takarékosság a konyhában

Amikor a takarékosság fogalma kerül szóba, legtöbbünknek az elektronikai berendezések helyes használata, áramtalanítása, a takarításban, vásárlásban és közlekedésben való spórolás jut eszünkbe sok-sok egyéb tényező mellett. Most azonban arra világítunk rá, hogy a konyhában hogyan tudjuk megfogni guruló forintjainkat. Terítéken a gyümölcsök és a zöldségek szavatossága, egy kis kreativitással fűszerezve.

Az almák hűvös helyen nagyon hosszú ideig elállnak, a meleg viszont nem tesz jót. A legjobb, ha nejlonzacskóban tároljuk őket, sötét helyen, távol a zöldségféléktől, mert a gyümölcsökből felszabaduló etiléngáz miatt gyorsabban megromolhatnak az almák.

A zöldségek még ennél is sokkal jobbak, a céklafélék például a hűtőben akár 2-4 hónapig is elállnak. Érdemes levágni a zöldjüket és nejlonzacskóba csomagolni őket, így maradnak frissek legtovább. A káposzta szintén sokáig felhasználható, nejlonba vagy folpackba tekerve két hónapig is frissen maradnak a hűtőben.

Répa, retek, sütőtök

Ha azt szeretnénk, hogy a répák sokáig szépek és egészségesek maradjanak, fontos, hogy tartsuk őket szárazon. Ha ezt nem tudjuk, a belőlük távozó nedvesség miatt könnyen rohadni kezdhetnek. Érdemes őket nejlonzacskóba tenni, amibe néhány papírtörlőt vagy szalvétát is helyezünk, hogy felszívják a nedvességet. Érdemes két-három naponta cserélni. Így a gyökérzöldségek akár hónapokig frissek maradnak. Emellett, amit lehet, érdemes héjastól elkészíteni, a retket például mindenképpen. Hiszen igaz a mondás, amit olyan sokszor hallottunk gyermekkorunkban: „Héjában a vitamin!”

A sütőtök, amelynek egyébként szezonja van, sötét, hűvös és száraz helyen akár fél évig is eláll. Érdemes azonban a tököket olyan helyen tartani, ahol valamennyire szellőzni is tudnak.

Fokhagyma

Szobahőmérsékleten, száraz környezetben nagyon sokáig eláll, de tarthatjuk papírzacskóba téve a hűtőben is. Így akár hónapokig friss marad. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ha a hűtőből újra szobahőmérsékletre kerül, a fokhagyma néhány napon belül kicsírázik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában