Helyi közélet

2017.08.23. 05:21

Újabb siker a nógrádi testvérpártól

fenyvesi

A szeretet, a kitartás, az alázat, az egység érzés, az egymásra odafigyelés, mindig és mindenhol kivirágzik! – írta közösségi oldalán a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászat és Pékség, miután megnyerték a hétvégén rendezett Kenyérlelke Fesztivál croissant kategóriájának versenyét. A kétszeres országtorta győztes cukrászat idén a tortaversenyen nem indult, most a péktermékekre helyezték a hangsúlyt. Szó Dániel és Gellért ismét nagyot alkotott: speciális édes kovászuk és a spirituális hangtál adott lelket művüknek, amely kivívta a neves zsűri elismerését és első nevezésük alkalmával máris a legjobbnak járó kitüntető címet ítélték meg számukra.

Budapest-Salgótarján. A G&D Kézműves Cukrászat és Pékség egyedüli vidékiként szállt ringbe a legjobb croissant-t készítő pékségnek járó címért, s a legjobbak között is sikerült a legjobbnak bizonyulniuk. – Nem látunk a könnyeinktől, miénk az ország legjobb croissant-ja 2017-ben – nyilatkozták az eredményhirdetéskor.

A versenyen négy kategória volt: félbarna kenyér, teljes kiőrlésű kenyér, bagett és croissant. A G&D Cukrászat a sikeres előválogató által került be abba a híres-neves csapatba, amelyet az ország legjobb tizennégy péksége alkotott. Ők versengtek a végső győzelemért a kiírt kategóriákban.

[caption id="" align="aligncenter" width="847"] Szó Gellért és bátyja, Dániel szülőföldjükön szeretnék kamatoztatni tudásukat és megmutatni, hogy a vidéket nem szabad méltánytalanul háttérbe szorítani[/caption]

A Szó testvérek mind a négy kiírásban elkészítették terméküket. A Kenyérlelke Fesztiválra természetes alapanyagokból készült, szigorúan élesztő nélküli, kizárólag kovászra épülő termékekkel pályázhattak. Szó Dániel évekkel ezelőtt kezdte nevelgetni kovászát, amelyet eleinte a hátizsákjában mindenhová magával vitt és táplált, így biztosítva annak tökéletességét. Az elmúlt egy év újítása volt, hogy egy olaszországi tanulmányútja során találkozott az édes kovásszal, amelyet nagyon kevesen alkalmaznak Magyarországon. Ezt is „kinevelte” öccsével és kollégáikkal együtt, s ma már ezzel készítik péksüteményeiket.

[caption id="" align="aligncenter" width="1024"] A cukrász-pék testvérpár harmóniában dolgozik együtt, itt épp egy új recept megalkotásán elmélkednek[/caption]

Testvére, Gellért is hozzáadta tudását a győztes croissant-hoz: a szakmai együttműködés mellett bevetette hangtálját is, amely spirituálisan segített az élő kovásznak abban, hogy élettel teli, energikus legyen. A kovász ugyanis egy élőlény, egy baktériumtörzs, amelynek molekuláira szerintük a rezgéssel lehet hatni, s Gellért ezt a hangtállal megtette: szeretettel „hintette meg” a croissant-t. Ebben az együttműködésben, egységben és szeretetben lehet a siker titka, abban, hogy a testvérek a recepttervezéstől kezdve a kísérletezéseken át a végső megalkotásig kiegészítik egymást közös munkájuk során. Mindemellett lelki béke jellemzi őket, amelyet igyekeznek termékeikben továbbadni vásárlóiknak is.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Íme a croissant idei királya[/caption]

– Csodálatos volt látni, hogy a mi croissant-unk volt az egyetlen, amely az utolsó morzsáig elfogyott a zsűri asztaláról – avatott be Dániel, majd azt is megtudtam, hogy magas pontszámmal utasították maguk mögé a mezőny többi tagját. – Olyan pékségekkel versenyeztünk, amelyek számunkra legendák, mondhatom azt is, hogy példaképek. Már attól is boldogok voltunk, hogy beléphettünk ebbe a csapatba, hogy bekerültünk a legjobb tizennégy közé. A croissant kategória-győzelem arra sarkall bennünket, hogy hasonló lelkesedéssel dolgozzunk tovább és fordítsunk még nagyobb energiát a péktermékeinkre – fejtette ki.

A Kenyérlelke elismerést egy éven át, tehát a következő év Szent István napjáig szabadon használhatják a nyertesek. A többi kategóriáról szólva a félbarna kenyerek között az Artizán Budapest bizonyult a legjobbnak, a teljes kiőrlésű kategóriában a Pipacs Pékség nyert. A legjobb bagettet idén a Pékműhely készítette. A zsűri tagjai Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke, a Gault&Millau Magyarország Étteremkalauz főszerkesztője; Rosenstein Róbert séf; Pesti István, a tatai Platán étterem főszakácsa; Vomberg Frigyes, a Bocuse d'Or magyar csapatából; Libor Mária, a Limara gasztrobloggere; Cristian Maurice, a Ferrandi Paris világhírű pékiskola okatója és Mike Zakowsky amerikai kézműves pék voltak.

– Nagyon fontos volt számunkra ez a verseny, szerettük volna Salgótarján jó hírét öregbíteni a süteményeink mellett a kenyereinkkel is. Sokszor érezzük úgy, hogy a vidéket méltánytalanul háttérbe helyezik, pedig itt is megtalálja egymást az elhivatottsággal és minőségi alapanyagokkal készített termék, valamint a tudatos, igényes vásárló. Mi nem Budapesten szeretnénk kamatoztatni tudásunkat, és ezzel együtt fejlődni, hanem itt, ahol születtünk, ahol gyermekek voltunk, ahol szeretnek bennünket s mi is szeretünk. Végtelenül büszkék vagyunk rá, hogy a legjobbak között szerepelhettünk, s hogy a neves zsűri egy kategóriában a legjobbnak tart minket – nyilatkozta Szó Dániel.

Lakatos Kati

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában