Helyi közélet

2017.07.16. 05:21

Határtalan hídjavítás

fenyvesi

Példás palóc, határon átnyúló együttműködés keretében javították ki Őrhalom és a szlovákiai Ipolyvarbó között az Ipolyon átívelő gyalogos fahidat, amely a téli jégzajlás idején szenvedett el komolyabb károkat.

Őrhalom/Ipolyvarbó. Amikor annak idején az Európai Unió területén lényegében megszűntek a határok, az Ipoly két partján lévő és egymással szoros kapcsolatokat ápoló községek rendre kihasználták az alkalmat, hogy még közelebb kerülhessenek egymáshoz. Ez az őrhalmiak esetében azért is volt nagyon fontos, mert ezt megelőzően csak nagy kerülővel, Balassagyarmat érintésével legalább húsz-huszonöt kilométert kellett utazniuk, amíg Ipolyvarbóra értek.

[caption id="" align="aligncenter" width="750"] A padlózat megrongálódott léceit is kicserélték[/caption]

Így épült meg a felvidéki falu templomának aljában a folyó felett átívelő kis átkelőhely. Azóta hetente ide-oda viszonylag nagy a forgalom, sokan járnak át a túloldalra a barátokhoz, családlátogatóba, üzletbe, zöldséget vásárolni, esetleg misére, illetve a Magyarországon tanuló iskolások és a munkába járó emberek is erre közlekedtek.

[caption id="" align="aligncenter" width="1000"] A pillérek szintén megsérültek a télen[/caption]

A híd azonban az eltelt évek során egyre kevésbé állta ki az idő próbáját. A legutóbbi, téli jégzajlás alkalmával az úszó táblák nagymértékben megrongálták a szerkezetet. A feltorlódott jég megemelte a magyar oldali részt, a tartóoszlopokat pedig kimozdította a helyéről és megsérült a padozat is, ami miatt veszélyessé vált az átkelés, csak igen óvatosan lehetett áthaladni a hídon. Éppen ezért elkerülhetetlenné vált a javítás, amit a közelmúltban összefogás révén valósítottak meg közösen a két falu önkormányzata és szakemberek segítségével.

[caption id="" align="aligncenter" width="1000"] Ilyen rossz állapotban volt tavasszal a híd[/caption]

Az elmúlt hetekben a két települési vezető, Farkas Egon őrhalmi és Fagyas Marcell ipolyvarbói polgármester folyamatosan egyeztettek az elvégzendő feladatokról, illetve azok költségeiről. Végül Fagyas Marcell biztosította a faanyagot, és nemrégiben felújították a szerkezetet. A szorgos kezek kitartó munkájának köszönhetően stabilizálták a pilléreket, az átkelő padlózatán kicserélték az elhasználódott léceket. Az Őrhalomért Egyesület tagjai pedig frissítőkkel, szendvicsekkel látták el a felújítás alatt igencsak elfáradó férfiakat.

Az együttműködésnek köszönhetően így már tökéletesen biztonságossá vált az Ipoly feletti átkelés.

H.H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában