Helyi közélet

2017.06.14. 09:26

„Legyen jobb a gyermekeknek!”

fenyvesi

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Államtitkárságának Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottsága tartott kihelyezett ülést tegnap Varsány községben. A tanácskozás a címben jelzett témában zajlott.

Varsány. A napirendi pontok tárgyalása előtt a vendégek Kanyó Judit polgármester vezetésével ellátogattak a 2006-ban alakult gyermekházba. Nagy Alexandra, aki másfél éve a ház megbízott vezetője elmondta: a hét öt napján fogadják a szülőket a három esztendőn aluli gyermekeikkel. Munkájukat éves program szerint végzik. Jó és gyümölcsöző a kapcsolatuk a szakemberekkel, például a védőnővel, a házi orvossal, a gyermekorvossal és a logopédussal. Az érintett szülők körében népszerű a gyermekház.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] A bizottság tagjai a gyermekházban is látogatást tettek[/caption]

A vendégek megtekintették a számítógépekkel felszerelt közösségi helyet, amely igen kedvelt a fiatalok körében. Ezt követően ellátogattak a három éve működő varrodába és a két eztendeje létesült feldolgozó üzembe. Az utóbbiban a község gazdaságában megtermelt termékeket dolgozzák fel a 300 adagos konyha részére.

Az ülés megnyitóján Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta a kihelyezett ülések fontosságát, ahol a bizottság tagjai személyes tapasztalatokat gyűjthetnek. Mint mondta, a szakpolitikának együtt kell működni azokkal, akik közvetlenül részt vesznek a mindennapi munkában.

– Olyan településen vagyunk, amely jó példája annak, mit jelent a társadalmi felzárkóztatás. Varsány olyan község, amelynek komoly megtartó ereje van. A bizottság egyik legfontosabb feladata ennek erősítése. A gyermekeknek akkor lesz jobb, ha helyben megtalálják a fejlődésükhöz szükséges közösségeket, s biztos szülői háttér áll mögöttük – hangsúlyozta Langerné Victor Katalin.

A helyettes államtitkár kiemelte: a hagyományok őrzése, ápolása, s a közösséghez tartozás érzése gyermekkorban kell, hogy kialakuljon. Fontos, hogy a gyerekek hozzáférjenek az alapszolgáltatásokhoz (védőnő, orvos, gyermekjóléti szolgáltatás, jó színvonalú iskola). Mindezek mellett lényeges a háttér, a jó közösség, s az ezt szolgáló programok.

[caption id="" align="aligncenter" width="1193"] A gyermekeknek akkor lesz jobb, ha helyben megtalálják a fejlődésükhöz szükséges közösségeket – hangsúlyozta Langerné Victor Katalin (középen) Mellette, jobbra Kanyó Judit, Varsány polgármestere[/caption]

Langerné Victor Katalin őszintén szólt a problémákról is, például a szakemberek hiányáról, ami elsősorban az egészségügy, valamint az oktatás területén tapasztalható. Kiemelte: nem elég felismerni a gondokat, azok megoldásáért cselekedni is kell. Végezetül elmondta, hogy megvalósították mindazt, ami a társadalmi felzárkóztatás-stratégiában kiemelt programként szerepel – a gyermekházak számának növelése, a gyermekesély-projektek bővítése.

Kanyó Judit, Varsány polgármestere azzal a gondolattal kezdte az 1700 fő település bemutatását, hogy a gyermekeknek akkor jó, ha szülőknek, a felnőtteknek is jó, s azon fáradoznak, hogy ez Varsányban így legyen. A közfoglalkoztatásban részt vevő 82 személy munkáját úgy szervezik, hogy azok értéket hozzanak létre. Megemlítette, hogy a faluból sokan eljárnak máshová dolgozni. A községben 1957-től működik általános iskola, ahol jelenleg 121 gyermek tanul. Az iskolájuk kiemelt feladata a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatása, s nagy hangsúlyt fektet az idegen nyelv és a művészet oktatására. Az óvodát 1976-ban alapították, ahová jelenleg 57-en járnak. A falu első embere elmondta, hogy az épületet fel kell újítani. A kiegészítő szolgáltatásaik körei is igen széles, van falumúzeumuk, közösségi házuk, amit jelentős önerőből és pályázati pénzből újítottak fel. Az elmúlt években hozták létre a Kézművesportát és a Hagyományok Házát, amelyben a civil szervezeteknek is jelentős szerepük volt.

A polgármester elmondta, hogy Varsányban kiemelt szerepe van a hagyományőrzésnek, végezetül pedig hangsúlyozta a településen belüli együttműködés fontosságát.

Ezt követően a bizottság megkezdte ülését.

Szenográdi Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában