Helyi közélet

2017.04.19. 04:25

Felvidéki látogatás

Címkék#Fülek

fenyvesi

Ragyogó kirándulóidőben tartottuk meg azt a honismereti túrát, amelyet egyesületünk a „Generációról generációra, – értékmegőrzés Somoskőújfaluban” című, a HUNG-2016/3845 azonosító számú projekt keretében szervezett meg. Talán nem tévedek, ha azt állítom, hogy az egyik legemlékezetesebb, egyben legszínvonalasabb, maradandó és kellemes élményeket nyújtó studytour-nak lehettünk részesei!

A 17 fős csoportot a Somoson lakó középiskolai pedagógusok, a faluban élő 14–18 éves diákok és más érdeklődők mellett, a projektmenedzsment tagjai alkották. A cél a virtuális határon átnyúló, ismeretszerző, a magyar összetartozást támogató, a testvértelepüléssel, Füleksávollyal való kapcsolataink erősítése volt. Már a projekttervezés időszakában úgy gondoltuk, láttatnunk kell, – főként a fiatalokkal –, hogy magyarságtudatunk, nemzeti összetartozásunk életben tartása, népi kultúránk ápolása, népszerűsítése cselekvő hozzáállást, magatartást feltételez!

Füleken, a Vár alatti sétálóutcában Fehér László és neje, Marika – mindketten nyugalmazott középiskolai tanárok – fogadták csoportunkat. Itt rövid időre a Magyar Házba is bepillanthattunk. Füleksávolyban a polgármester, Ferenc Gyula szervezésében, továbbá Tőre Géza és kedves felesége kalauzolása mellett tekinthette meg a csoport a település iskolájában annak a helytörténeti gyűjtőmunkának az eredményét, amelyre sok más település is büszke lehetne.

A nap második felében ellátogattunk a Gömörpéterfala határában található Baranta-völgybe, ahol Kopecsni Gábor, a Felvidéki Baranta Szövetség és Iskola vezetője fogadott minket. A Szer-dombon, az Életfa alatt elkészült a kihagyhatatlan csoportfotó is.

Kopecsni úr szablyával, botokkal, karikás ostorokkal, íjjal tartott gyakorlati bemutatója egyszerűen lenyűgöző volt, bepillantást kaphattunk ebből az ősi magyar harcművészeti irányzatból, testkultúrából (Bővebben lásd: http://www.felfoldbaranta.com).

A csoport ifjú (és kevésbé ifjú) tagjai ki is próbálhattak néhány eszközt, megtapasztalhatták, hogy csak szervezett és fegyelmezett képzéssel sajátíthatók el ezek a képességek.

Köszönjük a településeken közreműködőknek a szíveslátást!

Somoson a Mintaportán, fogadás keretében összegeztük a nap főbb eseményeit, idéztük fel az élményeket, váltottunk szót a még előttünk álló feladatokról. Jó volt aznap is somosinak és magyarnak lenni!

Svecz István

projektvezető

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában