Helyi közélet

2016.12.27. 10:07

Önkormányzatok is ajándékoztak

fenyvesi

Sok Nógrád megyei településen volt karácsony előtt ünnepi program: egy kis műsor, adventi összejövetel, ahol a közösség tagjai szórakozhattak, egy kis vendégség alkalmával találkozhattak egymással. De akad olyan község is térségünkben, amelynek sikerült megteremtenie az anyagi feltételeit annak, hogy ajándékot adjon a lakóknak az ünnep előtt. Listánk nem teljes, de igyekeztünk több falu vezetőjét elérni ezzel kapcsolatban. Alsótold, Etes, Mátranovák és Piliny karácsony előtti akciójáról számolunk be.

Nógrád megye. Alsótold polgármestere, Sándor Szandra Éva elmondta, hogy a település igen fontosnak tartja a karácsonyi időszakot, amelynek hagyományait hosszú évek óta tartják. Már régóta készítünk minden háztartásnak karácsonyi csomagot, amelyben alapvető élelmiszereket, illetve gyümölcsöket, édességet, pezsgőt ajándékozunk a településen élőknek. Ezzel kedveskedve az alsótoldi lakosoknak, kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánva nekik. Tavaly óta a csomagban saját készítésű mézeskalácsot is találunk, amelyet a faluban működő Toldi Háznak köszönhetünk. Az ünnep fénypontjaként, immár hetedik alkalommal rendeztük meg a „betlehemezést” december 23-án. Összegyűltünk a falu közepén felállított életnagyságú betlehem előtt, ahol forralt borral, meleg teával és süteménnyel kínáltuk a falubelieket, egy kis gyermekműsorral körítve. Ezt mind azért tesszük, mert fontos számunkra a szeretet ünnepe, fontosak barátaink, ismerőseink rokonaink – nyilatkozta a polgármester Alsótold Község Önkormányzata nevében, aki a karácsonyi csomagokat egyébként „ünneplőbe” öltöztetett lovas kocsin, maga vitte házhoz mindenkinek.

Etesen nem csomaggal készültek, hanem Erzsébet-utalvánnyal. A hetven év felettieknek tudta a község kigazdálkodni, hogy 4000 forint értékű jeggyel lepjék meg őket. Összesen 158 főnek tették ilyen formán szebbé és könnyebbé a karácsonyát.

Mátranovákon minden családhoz „bekopogtatott” a falu Jézuskája. Volt, ahová azzal, hogy még oviba sem járó kisgyermeknek vitt könyvet, máshol az iskolás gyerek kapott nagy értékű Mikulás-csomagot, máshol a nagyszülő élelmiszercsomagot. A településen kétmillió forintot sikerült erre a célra fordítani idén. Negyvenhat kisgyermek (0-3 év közötti) kapott mesekönyvet. Az ovisok és az általános iskolások – összesen százhetvenkilencen – egy színvonalas előadást nézhettek meg a művelődési házban, amelynek végén aszalt gyümölcsöket és más reform élelmiszert is tartalmazó Mikulás-csomaggal térhettek haza. Kétszázhatvanhárom fő pedig, vagyis mindenki, aki betöltötte a 70 évet, egy-egy négyezer forint értékű élelmiszercsomagot kapott. Bodor Ernőné polgármester elmondta, hogy a csomagokat december 17-21. között a képviselő-testület tagjai házhoz vitték mindenki számára.

– 2011 óta minden esztendőben megajándékozzuk a falu lakosságát. A háztartásokat a gyermekeken és a nagyszülőkön keresztül próbáljuk elérni, így a legtöbbeknek tudunk segíteni. Idén összesen 488 csomagot készítettünk. Arra is figyelünk, hogy a korosztályoknak illő ajándékot adjunk. Jól szemlélteti ezt, hogy az első évben a legkisebbek a számukra megfelelő méretű pelenkát kaptak, aztán volt, hogy babatisztálkodási szereket vásároltunk, most pedig nagyon szép mesekönyveket. Akik pedig élelmiszercsomagot kaptak, azok számára az egészséges életmód alaptermékeiből adtunk idén egy kis ízelítőt, a hagyományos élelmiszerek mellett ugyanis minden csomagba került aszalt gyümölcs is – nyilatkozta a település vezetője.

Piliny községben alapvető élelmiszereket tartalmazó ajándékot kapott minden háztartás. Többek között liszt, só, cukor, olaj, tartós tej volt a csomagban. December 19-én falukarácsonyt is rendeztek a községben, amely a főtéri karácsonyfa körül teremtett meghitt hangulatot.

– Ovisok, iskolások léptek fel, az egyházközség betlehemi játékkal készült és néhány dallal megörvendeztette a közönséget a Pilinyi Vegyeskar is. Az önkormányzati konyha jóvoltából mindenkinek jutott a nagy hidegben forralt bor és forró tea, valamint mézeskalács is. Sokan jöttünk össze, legnagyobb örömömre – mondta el Lehoczki Szabolcs polgármester, hozzátéve: Pilinyben 210 csomagot állított össze az önkormányzat karácsonyra.

Lakatos Kati 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában