Helyi közélet

2016.12.06. 07:22

Nagyszínpadon a megye tánctehetségei

fenyvesi

A négy helyszínen lebonyolított őszi válogatóversenyek után elérkezett a nagy nap a megye tánctehetségei számára. A múlt hétvégén salgótarjáni József Attila Művelődési Központ színháztermében tartották az „VI. Múzsa Művészeti Fesztivál” gáláját, ahol az elődöntők legjobbjai, összesen tizenhárom produkció mutatkozhatott be.

Salgótarján. Nagyon változatos gálaműsornak tapsolhatott a közönség a Múzsa Művészeti Fesztivál tegnapi, záró programján: az ovisoktól a kamaszokon át a középkorú fellépőkig, a műfajokat tekintve pedig a néptánctól a breaken át a társastáncig, mindenféle produkciók színesítették a palettát. A programot megtisztelte jelenlétével dr. Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke és Szabó János, aki mind a négy elődöntőn a zsűri elnökeként működött közre.

A gálát Antalné Prezenszki Piroska, a Népművelők Nógrád Megyei Egyesülete elnöke nyitotta meg. Beszédében kifejtette, hogy idén a táncé volt a főszerep a megye minden járásába eljutó tehetségkutatón. Elmondta azt is, hogy miben különbözik a Múzsa a többi fesztiváltól

– Elsősorban közösségerősítő szerepe által, hiszen az elődöntők az adott településeken összekovácsolták a közreműködőket, szervezőket, segítőket. A Múzsa nem életkori csoportok szerint tematizál, hiszen óvodástól a szépkorúig mindenki bemutatkozhat. Az elődöntőkön nincs sorrend, nincs méregetés. Itt a legjobb 3-4 egyformán méltó a megye előtt való bemutatkozásra. Az egyéni, vagy csoportos bemutatkozás minőségi kötelezettséggel jár, amikor a legjobbat próbálják kihozni magukból a résztvevők. És talán az sem mellékes, hogy mi magunk, a szervezők is mindent megteszünk, hogy a megyei bemutatkozás igazi gálaműsorrá váljon – fogalmazott a főszervező.

Az elődöntőkön – Mihálygergén, Taron, Nógrádmegyerben és Rétságon – huszonnégy Nógrád megyei település versenyzői mutatkoztak be, 41 produkcióval, 30 csoport és 11 szólista. Összesen 357 résztvevője volt a Múzsa elődöntőknek  és közel ezer látogatója. A gálán pedig tizenhárom bemutatkozó állhatott fel a megye legnagyobb színpadára.

A sort a legkisebbek kezdték, a salgótarjáni Nyitnikék Tagóvoda 5-7 éves növendékeiből álló néptánccsoportja nyitotta a délutáni programot vidám néptánc előadásukkal. Őket követte Kósa Attila diósjenői szólista, majd a salgótarjáni Deja-vu SFD produkciójának tapsolhattunk. Ezután a Táncoló Talpak Tánccsoport vette birtokba a színpadot Egyházasdengelegről, majd ötödik fellépőként Rétságról érkeztek a Múzsa Gálára Horváth Márk és Bashiri Dávid, akik a popping műfajában mutatták be táncukat. Őket követte a nógrádszakáli Oláh Roland, Valyó Klarissza, Beke Melissza trió, akik cigánytánccal nyűgözték le a közönséget, majd a pásztói Muzsla Néptáncegyüttes székelyföldi forgatósát láthattuk.

Roma mix-szel készültek a „Megyei Táncoslábúak”, a Kazár Néptáncegyüttes pedig mezőföldi lassú és friss csárdást mutatott be. Újabb trió következett: Gáspár Sebastián, Botos Dominik és Oláh Gedeon Endrefalváról érkeztek és hip-hop táncukkal varázsoltak el mindenkit. A legidősebb tagokból álló csapat a nógrádmegyeri Százszorszép Tánccsoport volt, akik bár az átlagéletkorukat nézve 75 évesek, mégis a fiatalokat megszégyenítően járták a charlestont. Utánuk latin-amerikai táncok következtek a salgótarjáni Pál Péter és Pál Katalin előadásában, majd a tari Kontyvirág Táncegyüttes magyarbődi táncait láthattuk. A fellépők sorát a csécsei Fülöp Adrián Zsolt zárta, saját breaktánc koreográfiáját mutatta be.

A Múzsa Fesztivál komoly támogatások nélkül, települési és egyesületi felajánlásokból valósult meg 2016-ban Nógrád megyében. A szervezés motorja most is a gála elindítója és kitalálója, a Népművelők Nógrád Megyei Egyesülete volt, kiegészülve a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Irodájával és települési kulturális szakemberekkel.  A tehetségkutató nagyon színvonalas rendezvénysorozatot tudhat maga mögött idén is, amelyről Szabó János, a Nógrád Táncegyüttes művészeti vezetője, a tehetségkutató zsűrielnöke így nyilatkozott lapunknak:

– Nagyon fontos ez a fesztivál, mivel a kisfalvakba is eljut és a gyerekek szórakozva készülnek fel egy-egy fellépésre, az időtöltésük tehát hasznosan telik. Ráadásul mozgásos formában fejezik ki saját magukat, ami nagyon lényeges, különösen gyermekkorban. Láttunk itt idősebbeket is, őket is nagy szeretettel nézte mindenki, hogy milyen erő van abban, hogyha összefognak, mozgnak és tesznek magukért. Én mindenkit erre biztatok, hogy mozduljon meg, szervezkedjen, menjen, és ha nincs különösebb program, csak a saját maguk szórakoztatására mozognak, táncolnak, művészkednek bármilyen formában, az a lelki örömüket fogja szolgálni. Nagyon színes a megye tánc tekintetében és fontos is, hogy színes legyen. De én, mint a néptánc elkötelezett híve azt mondom, hogy meg kell mutatni a néptáncot minden gyermeknek, mert minden más műfaj is ebből fejlődött ki. Minden kezdetleges kezdeményezésnek örülök, tetszenek a kezdeményezések és fel is ajánlottam mindenkinek, aki részt vett a fesztivál elődöntőin, hogy segítünk szívesen tanáccsal, mit lehetne, esetleg ugyanabból az alapanyagból, ugyanazokkal a feltételekkel még jobbá tenni, még jobban motiválni a gyerekeket, hogy kiteljesedhessenek – fogalmazott.

Lakatos Kati

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában