Helyi közélet

2016.12.15. 08:25

Mindenki karácsonya

fenyvesi

A harmadik adventi hétvégéjén a Zagyvamenti Nagyboldogasszony Közösség ifjúsági találkozójának adott otthont Mátranovákon a Május 1. Művelődési Ház.

Mátranovák. A település polgármestere és plébánosa köszöntötte a résztvevő fiatalokat, akik többek között Bujákról, Miskolcról, Mátraterenyéről érkeztek hozzánk, hogy az őszinteség témakörét kiscsoportos foglalkozásokban átbeszélve, a napot közösségi játékokkal tarkítva töltsék el. Egy, a nap témájáról szóló, interaktív előadás meghallgatásával kezdték a műhelyt, majd a kiscsoportos foglalkozások meghittebb, játékosabb, ugyanakkor komoly kérdéskörének átbeszélésével folytatták. Egy finom ebéd elfogyasztását követően a közösségi, szórakoztató és logikai játékok kerültek a terítékre. A találkozó egy gitáros szentmisével ért véget a mátranováki Nepomuki Szent János templomban.

A nap programjainak következő állomása az Együtt Mátranovákért Egyesület és Mátranovák Község Önkormányzata szervezésében a Mindenki Karácsonya ünnepi rendezvénye volt. Az ünnepélyes megnyitót követően a nap vendég plébánosa, Bezák Tamás atya gyújtotta meg a harmadik adventi gyertyát. A helyi óvodások és általános iskolások adventi műsorát követte a Zagyvamenti Nagyboldogasszony Közösség fiataljai által előadott gitáros térzene, amely az ünnepi műsor méltó zárásaként szolgált.

Ezek után hagymás zsíros kenyeret, süteményeket, forralt bort és forró teát fogyaszthattak a vendégek a művelődési ház berendezett udvarán. Nem sokkal később, az idei negyedik adventi táncház keretein belül, már a kultúrotthon színháztermében kezdődött a „Fölszállott a Páva” című népművészeti tehetségkutatóból ismert, bátonyterenyei fellépők, a Haraszti ikrek műsora. A tízéves tehetségek gyönyörű adventi énekekkel és szépséges népviseleteinek látványával örvendeztették meg az érdeklődő vendégeket. Ezután egy meglepetés műsorszám következett, mégpedig a mátranováki Mátraalja Néptáncegyüttes táncos lábú fiataljai mutatkoztak meg.

Mindezzel nem ért véget a nap, ugyanis egy rövid szünet után kezdődött a kézműves foglalkozás, ahol ez alkalommal mézeskalácsot díszíthettek a gyerekek és az érdeklődők. A táncházak elengedhetetlen része a tánctanítás és az élőzene, amelyet az idei utolsó rendezvény alkalmával, a már említett mátranováki néptánccsoport művészeti vezetője, Szolnoki Borbála tartott, aki moldvai és mezőségi táncok rejtelmeibe vezette be a táncolni vágyókat.

A talpalávalót pedig ezúttal is a BEB Zenekar biztosította, akik minden alkalommal kiváló hangulatot teremtenek. A zene addig szólt, amíg a kedv és a lelkesedés tartott, de ha a táncos lábak el nem fáradtak volna, az én cikkem is tovább tartott volna.

Torjákné Nyegota Alexandra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában