Helyi közélet

2016.12.22. 06:32

Megoldódott a buszközlekedés kérdése

fenyvesi

Tegnap tartotta az év utolsó közgyűlését Salgótarján Megyei Jogú Város képviselőtestülete. A rendkívüli ülést többek között a jövő évi közösségi autóbusz-közlekedés biztosítása céljával hívták össze.

Salgótarján. A salgótarjáni városháza Dr. Förster Kálmán-termében három napirendet tárgyalt rendkívüli közgyűlésén a megyeszékhely képviselő-testülete. Elsőként a város helyi közösségi autóbusz-közlekedésének biztosítását célzó közszolgálati szerződés módosítása került napirendre.

A mai Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. jogelődje, a Nógrád Volán Zrt. és Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata között 2005. január elsején hatályba lépett, és azóta többször módosított helyi autóbusz közlekedést biztosító szerződés ez év végén lejár.

[caption id="" align="aligncenter" width="1443"] Illusztrációs fotó: Niederland Dávid[/caption]

A város közgyűlése idén pályázatot írt ki a szolgáltatás ellátására, amelyre végül egyetlen pályázat érkezett a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-től. Ebben a cég 380 millió forint összegű támogatást kért a feladat ellátásához éves szinten a várostól. Ez nem állt az önkormányzat rendelkezésére, sőt a városi költségvetésben tervezett támogatás mindössze 180 millió forintot tett ki.

Mindezek miatt és azért, hogy tárgyalássorozat indulhasson a két fél között, a pályázatot a 2016. novemberi ülésen eredménytelennek nyilvánította a közgyűlés. A közszolgáltatás 2017. január elsejétől történő biztosítása érdekében a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-vel folytatott tárgyalások eredményesnek bizonyultak, s Fekete Zsolt polgármester ez alapján tett most javaslatot a közgyűlés elé.

Eszerint 205 millió forintot „különít el” jövő évi költségvetésében a megyei jogú város a helyi személyszállítási közszolgáltatás biztosítására, amelyből 130 millió forintot a bevételekkel nem fedezett indokolt költségek ellentételezéseként utalnak majd át a társaság részére két részletben. Legfeljebb 75 millió forint pedig a 2017. évi veszteségek megtérítésére áll majd rendelkezésre, amelyet 2018. május 15-ig fog a város szükség esetén megtéríteni a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nek.

A busz-szolgáltatás a képviselők korábbi egybehangzó jelzése szerint legalább az idei színvonalon fog működni Salgótarjánban és ez a javaslat már a 2017. évi menetrendet is tartalmazza. Ehhez hozzászólva Turcsány László képviselő, a Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetője két lakossági észrevételt tolmácsolt a közgyűlés felé, amelyeket Fekete Zsolt polgármester válasza szerint továbbítani fognak a szolgáltató felé. A testület 12 igen, 1 tartózkodás mellett elfogadta a javaslatot, amely szerint 2018. december 31-ig meghosszabbítják az önkormányzat és a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. közötti szolgáltatási szerződést. A közgyűlésen az is kiderült, hogy a társaság három új autóbuszt is munkába fog állítani Salgótarjánban.

Második napirendként tárgyalta a közgyűlés a 2014-ben megalkotott, helyi járati tanulói bérlettámogatásról szóló önkormányzati rendelet módosítását. Az önkormányzat érvényben lévő rendelete értelmében a város 100 százalékos bérlettámogatásban részesíti a salgótarjáni, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult tanulókat. Idén erre a támogatásra 5,5 millió forintot költött a város. Ezt a lehetőséget, a most egyhangúan támogatott rendelet-módosítás értelmében, a 2016-2017-es tanév végéig biztosítani fogja a testület a szociálisan rászoruló családoknak.

A 2016-os év utolsó javaslata Salgótarjánban a „HISZEK Benned Programban” való részvételről szólt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága egy program-alapú finanszírozási modellt dolgozott ki, amelynek egyik célja a megyei jogú városokban zajló, a kiemelt- és felzárkózási sportágak fejlesztési programjaihoz kapcsolódó integrált szabadidő-, élősport programok megvalósításának pénzügyi támogatása. Az Államtitkárság a számára megküldött jövő évi programtervből a 2017. március 11-12. között megrendezésre kerülő Sportos Egészségnapok Salgótarjánban című rendezvényhez 2,8 millió forintot biztosít. A támogatás finanszírozásának feltétele a támogatási megállapodás megkötése, ehhez pedig a testületnek el kellett fogadnia az erről szóló javaslatot. Ezt a képviselők egybehangzóan megtették.

Az évzáró közgyűlés karácsonyi jókívánsággal zárult mind a Fidesz-KDNP, mind a várost vezető baloldali frakció részéről.

Lakatos Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában