Helyi közélet

2016.12.22. 06:53

Együtt könnyebb

fenyvesi

A Salgótarjáni Szakképzési Centrum Szondi György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája tízedik és tizenegyedik osztályos növendékei közösen vettek részt nemrégiben a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (MOL) által meghirdetett „KÖSZ”-pályázaton. A program keretein belül a diákok – márciustól novemberig terjedő időszakban – 50 órás közösségi szolgálatot teljesítettek a balassagyarmati Túrmezei Erzsébet Szeretetotthonban, ahol az ott élő idősek hétköznapjait színesítették meg látogatásaikkal.

Balassagyarmat. A nebulók változatos tevékenységekkel, úgy mint ismerkedős vagy kézműves foglalkozásokkal, „sportdélutánokkal”, valamint kirándulásokkal csaltak mosolyt az idősek arcára. A kézműves programok során a diákok segítőkezet nyújtottak az otthon lakóinak dekupázsolásban, illetve szalag- és gyöngyfűzésben is, hiszen e tevékenységeket 80-90 éves korban segítség nélkül már nem, vagy csak nagyon nehezen tudták volna megvalósítani a vállalkozó kedvű öregek.

A foglalkozásokat egyébként Teknős Miroslava, az intézet dolgozója vezette. A hobbimunkák alatt fiatalok és idősek egyaránt rengeteget beszélgettek, nevettek, zenét hallgattak, valamint énekeltek is együtt.

A szépkorúaknak sokat jelentett, hogy meg tudták mutatni, mire képesek, s mindeközben úgy érezték: fontos, amit csinálnak.  Ezen felül a tanulók dicsérő és bátorító szavakkal biztatták az idősotthon lakóit a munkálatok alatt, amelyeknek köszönhetően melegség járta át az idősebbek szívét. Ezen felül pedig a tinédzserekkel való közös találkozások változatosságot vittek az öregotthon lakóinak addig egyhangú mindennapjaikba, s mindig izgatottan várták a következő találkozást.

Ráadásként két kiránduláson is részt vettek a növendékekkel a szeretetotthon szépkorúi. Először Mohorára, a Tolnay Klári Emlékmúzeumba látogattak el, majd Csesztvén a Madách Imre Múzeumot is körbejárták a fitt és életvidám őszhajúak.

A programnak köszönhetően idősek és fiatalok egyaránt felejthetetlen élményekkel gazdagodtak.

P.K.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában