Helyi közélet

2016.12.31. 09:05

Babonák az óév végén

fenyvesi

NMH-információ. Számtalan babona, hiedelem és mondás szövi át egész évben mindennapjainkat: már Mikszáth Kálmán is megírta annakidején, hogy a Palócföld népe különösen fogékony az ilyenekre. Van, aki hisz bennük, illetve vannak, akik kevésbé. Ám még azok az emberek is, aki realitás tartalmát e hiedelmeknek megkérdőjelezik: igyekeznek elkerülni a fekete macskákat, lekopogják a még nem teljesen biztos jó hírt, vagy letépik a négylevelű lóherét. Ezen cselekvések jelentését nem is kell magyarázni, hiszen mindenki ismeri. Olyankor pedig különösen odafigyelünk arra, mit ehetünk, mit ihatunk, valamint mit csinálhatunk, amikor egy újesztendő kapujához érkezünk. Lapunk pedig összegyűjtötte a szilveszter környéki babonákat, hogy minden megyében élő lakos új esztendeje a lehető legjobban indulhasson!

– Szilveszter éjjelén, amikor éjfélt üt a vekker, az összes ajtót ki kell tárni, hogy kiengedjük az óévet a falak közül. E tevékenységet elmulasztva az újév nem tud beköszönteni méltó módon házunkba.

– Rejtsünk a pénztárcába lencseszemeket, hogy meggazdagodjunk!

– Ne akasszuk ki előre az új naptárat, valamint ne írjunk jövő évi határidőnaplónkba se!

– Az újévi kívánságokat 12 papírdarabra jegyezzük le, majd amikor óránk éjfélt mutat, gyújtsuk meg e papír fecniket. Az a vágyunk fog teljesül, amelyik a 11. mutatóütésnél még nem égett el.

– Akitől szilveszterkor csókot kapunk, az egész évben szeretni fog bennünket.

– Pénzszerzési esélyeinket növelhetjük, ha szilveszter éjjelén egy pénzérmét kötünk madzagra, kilógatjuk az ablakon, majd éjfél után a cérna segítségével visszahúzzuk a házba.

– Egy régi babona szerint, ha nem eszünk meg mindent szilveszterkor, akkor az újesztendőben sem fogunk hiányt szenvedni. Tehát hagyjunk ételt a hűtőszekrényben!

– A pogácsába szilveszterkor süssünk érmét, és aki a szerencsepénzt megtalálja, annak bőséges lesz a következő éve. Fontos, hogy a pogácsának még éjfél előtt el kell fogynia, különben az egész az ellenkezőjére fordul.

– Aki férjhez szeretne menni a következő évben, az ügyeljen arra, hogy egy csinos ifjú férfi kívánjon neki elsőnek boldog újesztendőt. Azt mondják, ha nő teszi ezt meg, az szerencsétlenséget hoz, ha meg idős férfi, akkor ebben az évben sem megy férjhez az illető.

– Az év utolsó napján nem szabad mosni, varrni, teregetni, seperni, vasalni, és más hasonlatos házi munkákat végezni, mert mind az újévi szerencse elvesztését okozhatja.

– Az éjféli durrogtatásnak is megvan a maga hagyománya. Egyes vidékeken állati hólyagot fújtak fel és robbantottak fel az óév búcsúztatására, az újév üdvözlésére. Ennek a szokásnak egyfajta utódja a pezsgőbontás – hangos durranással kísérve –, és sajnos a petárdázás is.

– Az utolsó babona, és egyben a legfontosabb: aki szilveszterkor, s az újévben is a Nógrád Megyei Hírlap hasábjait olvassa, az biztosan szerencsésebb, boldogabb és informáltabb is lesz az elkövetkezendő esztendőben!

P.K.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában