Helyi közélet

2016.09.20. 06:17

Értékek határon innen és túl

fenyvesi

Non recusolaborem azaz, „Nem vetem meg a munkát”. A 120 évvel ezelőtt született Márton Áron csíkszentdomokosi püspök gondolata volt az alapja a Magyargéc és Csíkszentdomokos értékei című közös pályázatnak.

Magyargéc. A Földművelésügyi Minisztérium által kiírt felhívásnak az volt a feltétele, hogy az adott településnek legyen helyi értéktár bizottsága és kapcsolata egy külhoni településsel, ahol magyar nyelvű emberek is élnek. Magyargécen működik az előbbi. Az értékek közé felvették a templomot, a címerüket és a falu határában, egy dombon épült kálváriát, az oltárral és a kettős kereszttel.

[caption id="" align="aligncenter" width="639"] Magyargéciek Erdélyben[/caption]

Velki Róbert, Magyargéc polgármestere elmondta, hogy sikeres pályázatuknak köszönhetően hárommillió forintot kaptak. A nyáron a magyargéciek öt napot töltöttek el Csíkszentdomokoson, és ők ugyancsak öt napra fogadták az erdélyi vendégeket. A szállás mindkét helyen családoknál volt, ami jó alkalmat adott a barátkozásra.

A pályázat feltételei között szerepelt a hungarikumok bemutatása is.  Magyargécen a herendi porcelánról, a szerencsi csokoládéról és a Béres cseppekről tartottak előadást az adott terület szakemberei. Az önkormányzat Magyargéc értékei címmel három kategóriában – óvodások, általános iskolások, közép- és felsőfokú intézményben tanulók számára – pályázatot írt ki. Beindult az ifjúság fantáziája, különböző rajzok, fotók, makettek és írott művek készültek. Az önkormányzat kategóriánként az első három helyezettet díjazta. A munkákból kiállítás nyílik a polgármesteri hivatal előterében.

Velki Róbert elmondta, hogy a kálváriát a kettős kereszttel a megyei értéktárba is szeretnék felvetetni. Az önkormányzat tulajdonában lévő épületet az értékteremtő programban résztvevő közmunkások felújítják, s ott kap helyet a helyi értéktár bizottság és a helytörténeti kiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában