Helyi közélet

2016.09.17. 03:36

Csődöt jelentett a Palóc Nagykereskedelmi Kft.

fenyvesi

Pénteken csődöt jelentett Palóc Nagykereskedelmi Kft.. ami két nappal ezelőttig a CBA franchise-partnere volt. A cég 1300 ember fizetésével tartozik, nekik a csőd híre reményt adhat, hiszen ilyenkor a garanciaalapból ki szokták fizetni az elmaradt béreket - írja az mno.hu.

A lap szerint pénteken a boltokat e-mailben értesítették arról, hogy elindult a csődeljárás. Demeter László, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) Nógrád megyei titkára a lapnak azt mondta, reményt adhat a dolgozóknak a csőd híre, mert így talán megkaphatják az elmaradt fizetéseiket.

A lap úgy értesült, hogy több vevő is érdeklődik a csődbe ment cég üzletei iránt, és hamarosan kiderülhet, hogy ki veszi meg a boltokat. Demeter László szerint a csődeljárás alatt már elkezdődhet a tulajdonoscsere, de több dolog nem tiszta egyelőre, például hogy ki kárpótolja majd a beszállítókat, vagy hogy hány boltot vesznek meg egyszerre. Az sem mindegy, hogy az alkalmazottakat újra felveszik vagy folytatólagosan foglalkoztatják majd, de még az sem biztos, hogy az új tulaj igényt tart majd a munkájukra.
***

Az NGM kész munkahelymegőrző támogatást biztosítani a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-nek

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyeztet a Palóc Nagykereskedelmi Kft. ügyében, és kész munkahelymegőrző támogatást is biztosítani a munkavállalók érdekében - közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint a minisztérium kiemelt figyelemmel kíséri a Palóc Nagykereskedelmi Kft. körül kialakult helyzetet, különös tekintettel a munkavállalók sorsára és az elmaradt bérek kifizetésére. A tárca bízik abban, hogy a helyzet mielőbb rendeződik és elbocsátásokra nem kerül sor, illetve a munkabér-fizetési problémák is megoldódnak. Amennyiben a cégnél átmeneti likviditási problémák merülnek fel, az NGM kész munkahelymegőrző támogatást is biztosítani a vállalkozásnak. A járási hivatalok foglalkoztatási osztályai ugyanakkor felkészültek az esetleges elbocsátásokra, és szükség esetén átképzésekkel, munkaerő-közvetítéssel, illetve különböző munkaerő-piaci programokba való bevonással mindent megtesznek az érintettek újbóli alkalmazása érdekében. Az NGM a közleményben megjegyezte, hogy jelenleg a kiskereskedelmi szektorban országszerte munkaerőhiány van és az érintett hat megyében több mint 1200 álláshely áll rendelkezésre. A CBA Kereskedelmi Kft. szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy többfordulós sikertelen egyeztetés után kezdeményezte a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-vel kötött franchise szerződés felmondását és intézkedett a taghálózatból történő kizárásáról. A Palóc Nagykereskedelmi Kft. többszöri jelzés ellenére sem tett eleget szerződéses kötelezettségeinek, a franchise szabályokat huzamosabb ideje nem tartotta be, ezért a közlemény szerint a CBA kötelezte a céget, hogy a hálózat által használt arculati elemeket, logókat a szerződésben foglaltaknak megfelelően távolítsa el. Közölték azt is, hogy a Palóc Nagykereskedelmi Kft. által üzemeltetett 80 egység a cég saját bérleménye vagy tulajdona, így azok további működésébe a CBA-nak nincs beleszólási joga, jövőbeni megvásárlásukra, üzemeltetésükre nincs módja. A Palóc Nagykereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója szerdán azt mondta az MTI-nek, hogy csütörtökön és pénteken leltároznak a Kft. Nógrád megyei CBA-boltjai, megállapítják a készletmennyiséget, és az üzletek a jövő héten várhatóan újra kinyitnak. A Palóc Nagykereskedelmi Kft. Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatójaként 1300 embert alkalmaz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában