Helyi közélet

2016.08.29. 07:31

Gombócmajszoló Szilvaszombat

fenyvesi

Évről-évre egyre nagyobb tömeget vonz a kétbodonyi Szilvaszombat, amelyet az elmúlt hétvégén immár tizennegyedik alkalommal rendeztek meg a délnyugat-nógrádi településen.

 

Hegedűs H. – Sztranyovszky B.

Kétbodony. Talán az utolsó melengető nyári délelőttön kelünk útra, hogy a kies nógrádi tájon átvágtatva elérkezzünk a kétbodonyi Szilvaszombat helyszínére. Hatalmas tömegbe csöppenünk, a sorban csak lassan tudunk előre araszolni. A művelődési ház árnyas-tágas parkjának hátsó ajtaján belépve rögvest a rétsági „kereplősök” sátrával találjuk magunkat szemközt. Mezőfi Zoltán, a nyugat-nógrádi város ezúttal „szakácsnak szegődő” alpolgármestere bőszen dagaszt, keze nyomán formálódnak a gombócnak való alapanyagok. A vidám csoport házi „ördöge” is hozza megszokott formáját: kanyarint egyet formás szarván, majd buzgón kurjantja világgá – no, nem éppen bánatát, hanem hívja, csak hívja a népet, mondván a legfinomabb falánkságokat éppen náluk lehet falatozni.

[caption id="" align="aligncenter" width="801"] Sokféle ízesítéssel készültek a finomságok[/caption]

Tovább igyekszünk a forgatagban, és csak ámulunk, mennyi sokféle módon is lehet készíteni a nyárvége kiváltképp finom gyümölcséből az ínyencségeket. Egy férfiú éppen búcsúzik a keszegiektől, tányérján kövér, fekete, mákkal teli gombócok roskadoznak, egyet közülük gyorsan be is kap, afféle kóstoló gyanánt. A cserháthalápiaknál, mohoraiaknál, kerepesieknél, patakiaknál nincs is időnk bámészkodni, látjuk viszont, miként sürgölődik az alkalmi konyhában a szátoki polgármester, Dóbiás Tibor. Természetesen menet közben a házigazdákat is szemügyre vesszük, gyors pillantást vetünk a kívánságunkra elénk táruló katlanbelsőre, miként rotyog a gőzölgő forró vízben a gombóchalom. Szakállas férfi izzadtságcseppekkel birkózva kezeli szakértő módon a préselőt, a szilva leve bő sugárban csorog a fazékba.

[caption id="" align="aligncenter" width="753"] A legkisebbek is bekapcsolódtak a gombócevő versenybe[/caption]

A járókelők is csodájára járnak a ritka látványnak, a magyar szó mellett idegen nyelvű ajkakról is hangzik a méltatás, előttünk egy úr heves „okéj, okéj” elismeréssel vélekedik a bodonyi szilvás termékekről. Lám, a messzi Kínában is híre ment ennek a gasztronómiai eseménynek, az ázsiai anyuka és gyermekei kíváncsian tekintgetnek körbe-körbe.

[caption id="" align="aligncenter" width="599"] Így kell a szilvát préselni[/caption]

Egy másik katlanban a lekvárnak való szilva fortyog, a vérpiros masszába mélyen merül bele a jókora „vareca”. Érdekes módon nem csupán az édes ízek szerelmesei számára akad itt falatoznivaló. Asszonyok hagymát szeletelnek, és valóban igaz lehet a régi latin mondás: „de gustibus non est disputandum”, vagyis az ízlés nem vitatéma. Miközben a vendégek egymás után lakmároznak a szilvás különlegességekből, érdemes figyelő tekintetet vetni a színpadra is, ahol a különböző hagyományőrző csoportok szórakoztatják a közönséget, a házigazdák mellett látjuk például az ipolyveceieket, a szügyieket és a legéndieket.

[caption id="" align="aligncenter" width="591"] A rétsági Kereplők vidáman csalogatták a vendégeket[/caption]

Kis idő múlva egyre nagyobb és nagyobb tömeg gyülekezik a színpad emelvénye előtt. Fenn, a pódiumon tíz éhes szájú férfiú foglal helyet egy hosszú asztalnál: a gombócevő verseny főszereplői. Rajtjelre indul a feladat, két marokkal tömik magukat a bátor vállalkozók, bizony nem árt, ha a villámsebes falás közben kortyint is az illető, jobban csúszik a torkon le a finomság. Nosza, az egyik versenyző már végzett is, két pillanat sem telik bele újra kéz lendül a magasba, megvan a második helyezett! Újabb kör, újabb gombócrakás tűnik el másodpercek tört része alatt, néhányan már nem bírják a tempót, de a legügyesebbek a harmadik „púpozott” tányér tartalmát is kiürítik.

A nagy felhajtásban észre sem vesszük milyen gyorsan eltelt az idő, ideje hát búcsút inteni a szilvaszombati mulatságnak. Teszünk még egy röpke kiruccanást a szomszédos kézműves „utcában”, majd az egyre verőfényesebb napsütésben kigördülünk Kétbodonyból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában