Helyi közélet

2016.07.17. 06:08

Török puccskísérlet - EU-biztos: Törökország nem korlátozhatja tovább az alapvető jogokat

fenyvesi

A török kormánynak nem szabad tovább korlátoznia a demokratikus alapjogokat a meghiúsult puccskísérlet nyomán - figyelmeztetett az Európai Unió digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztosa.

Ankara/Berlin/Brüsszel-MTI/dpa. Günther Oettinger a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak azt mondta, hogy ha Recep Tayyip Erdogan az utóbbi napok történéseire az alapvető jogok további megnyirbálásával reagál, azzal a török elnök csak eltávolodik az Európai Unió és a NATO által képviselt értékektől. "Ezzel (Erdogan) ugyan belpolitikailag erősítené pozícióját, külpolitikailag viszont elszigetelődne" - vélekedett a német EU-biztos.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Recep Tayyip Erdogan elnök támogatói óriási török zászlót visznek Isztambulban 2016. július 16-án. A török hadsereg egy része előző nap este megkísérelte átvenni a hatalmat, és összecsapásokat folytatott a rendőrséggel Ankarában és Isztambulban. A Recep Tayyip Erdogan elnök ellen lázadó katonák államcsínykísérletét meghiúsították.Az összecsapásokban a puccsista áldozatokat nem számítva 161 ember vesztette életét, 1440 megsebesült. A hadsereg 2839 tagját őrizetbe vették. (MTI/AP/Huszein Malla)[/caption]

"Remélem, hogy együttműködésünket szigorúan a jogállami elvek szerint és értékeink mentén folytatjuk" - hangsúlyozta Oettinger. A szombatra virradóra megkísérelt török katonai hatalomátvétel során összesen mintegy 250 ember halt meg és több mint 1400-an sebesültek meg. Ankara szerint a történtek mögött egy, a hadseregben is kiépült "párhuzamos struktúra" húzódik meg. Erdogan  szombaton hívei előtt kijelentette, hogy parlamenti vita tárgya lehet a halálbüntetés újbóli bevezetése a meghiúsult puccskísérlet nyomán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában