Helyi közélet

2016.07.13. 14:40

Leszállt Egyiptomban, Föld körüli útja utolsó előtti állomásán a napelemes repülő

fenyvesi

Leszállt Egyiptomban, Föld körüli útja utolsó előtti állomásán a Solar Impulse 2 kísérleti napelemes repülőgép, amely hétfőn indult el Sevillából - olvasható a vállalkozás portálján.

Kairó. Kairóban szerda hajnalban, mintegy 50 órás repülés után André Borschberg vezetésével landolt a gép.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Bertrand Piccard svájci orvos-pilóta, a Solar Impulse társaság elnöke (b) és Andre Borschberg mérnök-pilóta, a társaság vezérigazgatója, miután a kizárólag napenergiával működő Solar Impulse 2 kísérleti repülőgépükkel landoltak a kairói nemzetközi repülőtéren 2016. július 13-án. A napelemes légi jármű két nappal korábban szállt fel a dél-spanyolországi Sevillából, hogy közel 49 óra alatt teljesítse világkörüli útja utolsó előtti, mintegy 3700 kilométeres szakaszát. A Solar Impulse 2 2015. március 9-én kelt útra Abu-Dzabiból 35 ezer kilométeres világkörüli útjára, és az első napenergiával működő repülőgép, amely átrepült az Atlanti-óceán felett. (MTI/EPA/Haled el-Fiki)[/caption]

Az utolsó szakaszban ismét Bertrand Piccard repül a Solar Impulse-szal. A két svájci pilóta, a pszichiáterként dolgozó Piccard és az üzletember Borschberg egymást váltva teljesíti a 35 ezer kilométeres távot. Kairóból az Arab-félsziget felé veszi útját a napelemes gép, ám azt egyelőre nem tudni, mikor indul.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A Solar Impulse 2 projekt által közreadott képen a kizárólag napenergiával működő Solar Impulse 2 kísérleti repülőgép a gízai piramisok felett repül a világkörüli útja utolsó előtti, a dél-spanyolországi Sevilla és Kairó közötti szakaszán 2016. július 13-án. A Solar Impulse 2 2015. március 9-én kelt útra Abu-Dzabiból 35 ezer kilométeres világkörüli útjára, és az első napenergiával működő repülőgép, amely átrepült az Atlanti-óceán felett. (MTI/EPA/Solar Impulse 2/Jean Revillard)[/caption]

A Föld körüli út 2015 márciusában indult Abu-Dzabiból, az Egyesült Arab Emírségek fővárosából, a napelemes repülő leszállt többek között Ománban, Mianmarban, Kínában és Japánban. A 2,3 tonnás járművet 17 ezer napelem működteti, szárnyai szélesebbek, mint egy Boeing 747-esé. A nap közben felvett és eltárolt energiával éjszaka is képes repülni. A projekt 2002-ben indult, hogy felhívja a világ figyelmét a megújuló energiák fontosságára és az innováció erejére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában