Helyi közélet

2016.06.03. 11:17

LEGO-elemekből felépítették az Ófalut

fenyvesi

[caption id="" align="alignright" width="700"] A Hollókő jelképpé vált Ófalujáról készített dioráma közel másfél négyzetméteren terül elFOTÓK: HOLLÓKŐI VILÁGÖRÖKSÉG-KEZELŐ NONPROFIT KFT.[/caption]

Hollókő, az élő falu mindig megújul – most éppen legóból. A hollókői Palóc Játszóház és a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. közös projektjében a legnépszerűbb építőkockákból készítették el az 1987 óta az UNESCO világörökségi listáján szereplő Ófalu legismertebb részletét: a fatornyos templomot és az azt körülvevő hét házacskát, utcát, kerteket.

 

Hollókő. Kelecsényi Péter, a Hollókői Világörökség-kezelő Non-profit Kft. igazgatója kérdésünkre elmondta: a „LEG-Ófalu” akcióból egy 100-szor 130 centiméteres dioráma született meg, amelyet a Palóc Játszóház emeletén lehet megtekinteni. A mintegy tizenötezer építőelemből készült alkotáshoz az azokat gyártó cég is segítséget nyújtott: egyes esetekben ugyanis egyedileg készítettek építőelem-darabokat. Ezeket megvásárolni sem lehet, kizárólag Hollókő részére készültek.

A készítők még arra is figyeltek, hogy a teljes mértékben méretarányos dioráma a valóságos domborzati viszonyokat is kövesse. Nem elnagyolt munkáról van szó, a projektet sok apró részlet teszi különlegessé, így virágos szekér, lóca, a templom melletti kút, a postahivatali címke, de még Bársony és Babi, a két helyi kutya is felfedezhető. Minden „kocka” hivatalos LEGO-építő-elem, csak az egyes matricák készültek egyedi tervek alapján. A diorámát a HUNLTC LEGO Klub képviseletében Marosvári Péter és Gazda Diána készítették el, több mint két hónapos munkával – mondta el kérdésünkre Kele-csényi Péter, aki ezúton is szeretne köszönetet mondani segítő közreműködésükért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában