Helyi közélet

2016.06.01. 12:55

Eredeti színében pompázik majd a „Mazsola”

fenyvesi

Mint arról korábban beszámoltunk: civil kezdeményezésre, pályázati támogatás segítségével a Dornyay Béla Múzeum megvásárolta az először a síküveggyárban, majd az acélgyárban több évtizeden át szolgálatot teljesítő tolatómozdonyt. A típus beceneve nyomán csak „Mazsolaként” emlegetett mozdony nemrégiben foglalta el kiállítási helyét Salgótarján városközponti vasúti megállóhelyén.

Salgótarján. Azóta gőzerővel zajlik a mozdony felújítása, amelyet helyi vasúti dolgozók végeznek. A munkálatokról a helyszínen Berta István mozdonyvezető, a munkában résztvevő közösség egyik tagja beszélt kérdésünkre.

– A mozdony felújítása folyamatban van, ebben a salgótarjáni mozdonyvezetők, vasúti dolgozók vesznek részt, akik szabadidejükben, önként vállalták a munkát. A felújítás elsősorban a látványelemekre koncentrálódik, mivel úgynevezett szobormozdonyról van szó. Éppen ezért elsősorban a karosszéria-elemeket próbáljuk kijavítani és olyan állapotba hozni, hogy a mozdony esztétikusan bemutatható legyen, mint vasúttörténeti műemlék. Szeretnénk az eredeti állapotot visszaállítani, így az eredeti zöld színét kapja majd meg a mozdony. Sajnos a felújítás folyamata során találkoztunk olyan sérülésekkel is, amelyek vélhetően a gyár területén végzett munka során keletkeztek, de a lehetőségekhez mérten ezeket is próbáljuk teljes mértékben eltüntetni, kijavítani – fűzte hozzá.

Cseke Tibor rendelkező forgalmi szolgálattevő hozzátette: közel tíz fő alkotja a felújításban résztvevő csapatot.

– Jól haladunk a munkával, ha minden így folytatódik, akkor már jóval az átadási határidő előtt befejeződik majd a felújítás. Karosszéria-munkák, csiszolás, hegesztés, festés zajlik ezekben a napokban a mozdonyon – tette hozzá az önkéntes csapat tagja, aki a munka fizikai részletein túlmenően annak eszmeiségét is kiemelte.

– Tevékenységünkkel megpróbálunk példával szolgálni a lakosság számára is, hogy lássák: ami érték – és a múltban is érték volt –, azt lehetőleg mentsük meg a jövő számára. Hál’ Istennek ebben is rokon lelkek futottak össze ebben a munkában. A lelkesedés teljes mértékben megvan, az időjárás kedvező, a támogatás rendelkezésre áll mindenhonnan, ahonnan csak lehet – így nincs akadálya annak, hogy ez megvalósuljon – ecsetelte.

A mozdonyt június 25-én este, a „Múzeumok Éjszakája” programsorozatának részeként adja majd át a nagyközönség számára a Dornyay Béla Múzeum.

Alkotói pályázat

A Dornyay Béla Múzeum várja az alkotói pályázatokat: maketteket, rajzokat, régi és új mozdonyokkal, vonatokkal, a vasút helyi történetével kapcsolatban. A jelige: „Hogyan néztek ki régen, milyen lesz a jövő járműve, állomása?” Pályázni lehet öt korcsoportban, a pályaműveket június 20-ig várják. További információ a Dornyay Béla Múzeumban, illetve az intézmény honlapján, a www.dornyaymuzeum.hu címen érhető el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában