Helyi közélet

2016.05.20. 15:58

Megyénk is csatlakozott a rendezvénysorozathoz

fenyvesi

[caption id="" align="alignleft" width="700"] A rendezvénysorozat június 5-ig, a „Medvesi Fotós Maratonig” tart[/caption]

Az „Európai Geoparkok Hetét” először 2007-ben szervezték meg az Európai Geopark Hálózat tagjai. A tavalyi rendezvényen, amely Európa-szerte zajlott, mintegy 1300 eseményen közel 120 ezer érdeklődő vett részt. Ehhez a rendezvénysorozathoz immáron többedik alkalommal csatlakozott – a geopark tevékenységének megkezdése óta – a magyar részről a szlovák területre is átnyúló Novohrad-Nógrád Geopark.           

NHC24-információ. A május 20-án, azaz tegnap kezdődött és egészen június 5-ig zajló „Európai Geoparkok Hete” programsorozat célja a földtani örökség védelme és bemutatása. A Novohrad-Nógrád Geopark idén elsősorban a gyermekeket célozza meg, és nekik szervez programokat, foglalkozásokat, bemutatókat, valamint játékokat. Ezzel a szervezők azt szeretnék elérni, hogy megismertessék a fiatalabb korosztállyal is a geoparkot és részletesen be is mutassák nekik ezt a hétvégeken. Iskolákat fogadnak, akik a geoparkos tevékenységekkel ismerkedhetnek meg. Többek között tegnap a SKÁID Kodály Zoltán Tagiskola tanulói vettek részt a fentiekben említett programokon.

Megyénkben is, mint szerte az országban tegnap kezdődött ez a rendezvénysorozat és egészen június 5-ig, a „Medvesi Fotós Maratonig” fog tartani, ami egy 48 órás, azaz két teljes napos rendezvény lesz. Ugyanis a Salgótarján melletti Medves-fennsík kis országunk egyik legjobban befotózott tája. Hogy miért is? Mert itt rendezik meg minden évben Közép-Európa legnagyobb tájfotós rendezvényét, amely egy nemzetközi program. Továbbá a Medves-fennsík hazánk egyik legváltozatosabb tája. Középkori várak romjai, vulkáni csúcsok koronázzák a térség legnagyobb kiterjedésű bazaltfennsíkját és az onnan lefutó mély, homokkő-völgyeket.

A természeti, tájképi értékekben gazdag vidék központi eleme az UNESCO-védnökség alatt működő Novohrad-Nógrád Geoparknak. Ez a táj a nemzetközi figyelemre érdemes. Ezért is zárul ezzel a rendezvénnyel Nógrád megyében az „Európai Geoparkok Hete” programsorozat, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

Kiemelnénk néhány érdekességet a geoparkkal kapcsolatban, hogy mindenki egy kicsit jobban megismerhesse azt. A Novohrad-Nógrád Geopark geológiai értékekben gazdag területén több olyan egyedi, kiemelkedő értékkel bíró helyszín található, amely az egész világon ritkaságnak számít. A geopark területe mind Magyarország, mind Szlovákia legerdősültebb tájai közé sorolható.

A hatalmas erdőségekben több száz kilométernyi gyalogos- és hegyikerékpáros turistajelzés várja a természeti értékek kedvelőit. A 64 magyarországi és 28 szlovákiai települést tömörítő geoparkban nyomon követhető a települések természethez, erőforrásokhoz való kötődése, a helyi környezeti adottságok hatása az építészetre, valamint a hagyományokra.

De tekintsünk kicsit ki megyénken kívülre is, mert országszerte számos látványossággal, és érdekességgel várják a résztvevőket! Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a kontinens 23 országából 69 geopark vesz részt a programban, amelyhez az igazgatóság által irányított Bakony-Balaton Geopark is csatlakozott. A tegnap kezdődött rendezvénysorozat első napján tartották a csigasimogatót a Várpalotai-homokbánya természetvédelmi területen, ahol most kivételesen bárki kézbe vehette a 16 millió éves csigákat és kagylókat, amelyek a 11 méter magas, négy-öt méter vastagságú homokfalban maradtak fenn. Az egykor itt hullámzó szubtrópusi tenger csiga- és kagylófaunájának meszes vázai eredeti díszítettségben és színezetben maradtak meg.

A Szentgáli-kőlik barlangban ma kalandtúrán vehetnek részt a túrázók, akik a vezető kíséretével kúszva-mászva teszik meg a 150 méteres távot – mondta Puskás Zoltán.

Szintén ma bejárható lesz a történelmi és geotúra útvonala Tihanyban, ahol Attila kardját őrizték és ahol őrizetben tartották az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt. Az ötórás túra érinti az Öreg Levendulást és az egykori ortodox szerzetesek barátlakásait is – jegyezte meg Puskás Zoltán.

Mindezeken túlmenően számos egyéb eseményen vehetnek részt országszerte az érdeklődők az „Európai Geoparkok Hete” programsorozat keretein belül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában