Helyi közélet

2016.05.26. 04:53

Előzetesben a gyújtogatás gyanúsítottjai

fenyvesi

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közveszélyokozás bűntette miatt kezdeményezte egy 22 éves férfi és egy 36 esztendős nő előzetes letartóztatását.

Balassagyarmat. A nő egy balassagyarmati társasház lakójaként anyagi-elszámolási vitába keveredett a közös képviselővel, ezért elhatározta, hogy meg fogja őt leckéztetni. Erről munkahelyén beszámolt az egyik lakónak, akivel megállapodtak abban, hogy felgyújtják a társasház földszintjén található tárolóhelyiséget, amelyet a fiatal férfi fog végrehajtani. Megegyeztek a végrehajtás részleteiben is. Az asszony ezer forintot adott a tűz begyújtásához felhasználandó benzin vásárlására, s az általuk megbeszélt időpontban is ő engedte be a lépcsőházba, valamint adott részére gyufát is.

A férfi május 18-án éjfél után bement a lépcsőházba, majd miután társa megmutatta neki, hogy melyik tárolóban kell tüzet okoznia, az ott tárolt műanyag-, papír- és gumihulladékot hozzávetőleg két liter benzinnel lelocsolta, majd meggyújtotta.

A tűz az egész lépcsőházra kiterjedt, egészen a negyedik emeletig. A gyanúsított cselekményével közveszélyt idézett elő, mivel a tűz átterjedt a lépcsőház faláról a lakások bejárati ajtajára, az azok előtt elhelyezett villanyóraszekrényekre, illetve a lépcsőház ablaküvegei a nagy hő és légnyomás hatására kirobbantak. A tüzet a katasztrófavédelem kiérkező munkatársai eloltották, a lépcsőházban keletkezett sűrű füst miatt a lépcsőházban rekedt lakókat a magasabb szintekről kimenekítették.

Az elkövetőket a rendőrség rövid időn belül elfogta és őrizetbe vette. A Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája a két gyanúsított előzetes letartóztatását az ügyészi indítványnak helyt adva – a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélyére tekintettel – egy hónap időtartamra elrendelte – tájékoztatta lapunkat dr. Bóna Gyula megyei főügyész.

Ezek is érdekelhetik