Helyi közélet

2016.01.12. 08:37

Valamelyest javult a munkaerőpiaci helyzet

fenyvesi

Másfél év a munkanélküliség átlagos időtartama hazánkban, Nógrádban a regisztrált álláskeresők egyharmada több mint egy éve nem talál munkát és a pályakezdő fiatalok helyzete sem egyszerű. A foglalkoztatási adatok minden megyében kedvezőbben alakultak az egy évvel korábbinál, de jól látható, hogy az álláshelyek zöme a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódott minden térségünkben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának tájékoztatójából.

NMH-információ. Nógrád a leghátrányosabb helyzetű megyék egyike. Ha egy munkavállaló elveszíti az állását, nagyon nehéz dolga van, ha itt akar újat találni. Sokat rontanak a statisztikán az alacsony végzettségű regisztráltak, akiknek képesítés híján szinte esélyük sincs a közfoglalkoztatáson kívül elhelyezkedniük. Az előző év első kilenc hónapja alapján a foglalkoztatás országos viszonylatban a negyedik legalacsonyabbnak számított szűkebb hazánkban, miközben a munkanélküliségi ráta a nyolcadik legmagasabb értéket mutatta.

Tavaly az első három negyedévben a 15-74 éves népességen belül átlagosan 76,5 ezer főt foglalkoztattak, míg a munkanélküliek száma 6,8 ezer főt tett ki. A foglalkoztatottak száma 4,6 százalékkal növekedett az egy évvel korábban mérthez képest, miközben a munkanélküliek száma 4,2, az inaktívaké pedig 7,2 százalékkal fogyott. Országos átlagban is hasonló irányban változtak a vizsgált adatok. Kilenc hónap adatai szerint megyénkben a foglalkoztatási ráta közel 60 százalék volt, amihez 8,1 százalékos munkanélküliségi ráta társult.

Az alkalmazásban állók egynegyede a feldolgozóiparban dolgozott a megyében, míg a második legnagyobb foglalkoztató a gazdasági szektorban a kereskedelem volt 8 százalékos részesedéssel. A költségvetési szféra adott munkát az alkalmazásban állók több mint felének, ezen belül az egészségügy, a közigazgatás és az oktatás a dolgozók száma alapján felállított ágazati sorrend.

A nógrádi dolgozók továbbra is kevesebbet keresnek az országos átlagnál. A teljes munkaidőben alkalmazottak bruttó átlagkeresete a megyében több mint 180 ezer forint, míg a nettó 118 ezer forint volt adókedvezmények nélkül. A dolgozók havi átlagkeresete – mind a bruttó, mind a nettó – dinamikusabban emelkedett az elmúlt egy évben, mint országos átlagban, így valamelyest mérséklődött a különbség a nógrádi és az országos keresetek között.

A megyében 2015. november végén 13 ezer 121 fő volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ami az előző évhez képest kedvező tendenciát jelez. Novemberben a 12 hónappal korábbi létszámnál 1 890 fővel, 12,6 százalékkal szerepeltek kevesebben a nyilvántartásban, ami az országos átlag alatti értéknek számít. A legintenzívebb visszaesés Rétság és Balassagyarmat térségében történt.

A munkanélkülivé váltak több mint fele alacsony iskolázottságú, akik java részt a közfoglalkoztatás keretében dolgoztak az elmúlt hónapokban, de a középiskolából lemorzsolódók száma is jelentős volt. Minden hatodik regisztrált álláskereső a 25 év alatti korosztályba tartozik megyénkben. Többségük pályakezdő, míg néhányan már rendelkeznek több-kevesebb munkaviszonnyal. A 25 év alatti ügyfelek száma november végén 2 136 fő volt, ami az előző évi létszámtól 481 fővel elmaradt. Körükben az alacsony iskolai végzettségűek (56,3 százalék) és a férfiak aránya (55,9 százalék) a meghatározó. A legtöbb 25 év alatti regisztrált álláskereső a megyeszékhelyen és térségében él, míg a legkevesebben Rétság környékéről jelentkeznek.

Megyei átlagban az ügyfelek egyharmada hosszú ideje elhelyezkedési gondokkal küzd, míg országosan ez az arány 4,6 százalékponttal alacsonyabb. A tartósan állást kereső 25 év alattiak több mint 60 százaléka legfeljebb nyolc általánost végzett, 27 százalékuk érettségizett, szakiskolai végzettséggel pedig 12 százalék rendelkezik, de akad közöttük néhány diplomás is. A férfi-női arány e korosztályban 60-40 százalék.

Az új álláshelyek többsége (1 142 fő) továbbra is támogatási igénnyel társult. A támogatott munkahelyek aránya megyei átlagban 88,6 százalékot jelentett. A másodlagos munkaerőpiac kereslete 945 főre irányult, az álláskeresők csaknem háromnegyedét továbbra is a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében kívánták alkalmazni az önkormányzatok és önkormányzati fenntartású intézmények. A közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó álláshelyek száma mind rövid, mind hosszú távon jelentős mértékben növekedett. Október végén mindhárom programtípusban számos támogatás befejeződött, ennek ellenére a közfoglalkoztatásban részt vevő személyek létszáma az utolsó őszi hónapban stagnált. Novemberben is lehetőség nyílt ugyanis új támogatások megítélésére, így a hagyományos, hosszabb idejű foglalkoztatás keretében 2016. első félév végéig legalább 1 446 fő foglalkoztatása vált biztosítottá. Az egyéb, döntően bér jellegű támogatással társuló állásbejelentések száma (197 fő) is kedvezően alakult 2015. novemberben, az egy évvel korábbinak a másfélszerese volt.

Hazánkban a harmadik negyedévben 284 ezer volt a munkanélküliek száma, harminchétezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, ezzel a munkanélküliségi ráta 1,0 százalékponttal 6,2 százalékosra csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A vártnál kedvezőbb lett a szeptember-novemberi munkanélküliségi ráta – világítottak rá elemzők, akik szerint tovább csökkenhet az álláskeresők száma. A legfontosabb, hogy az elsődleges munkaerőpiaci bővülés meghaladta az ötvenezret. Ez azt mutatja, hogy a magyar gazdasági növekedés a munkaerőpiacra is továbbgyűrűzik – mondta Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője. A nagyobbik kormánypárt szerint a most induló otthonteremtési program várhatóan még több munkahelyet biztosít majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában