Helyi közélet

2016.01.19. 08:43

Rövid, de tartalmas bokszkarrier

fenyvesi

[caption id="" align="alignleft" width="700"] Farkas Sándor (jobbra) válogatottbeli mesterével, a háromszoros olimpiai bajnok Papp Lászlóval[/caption]

ÖKÖLVÍVÁS. Az SBTC ökölvívójaként kétszer-kétszer szerzett serdülő és junior bajnoki címet, de emellett egyszer-egyszer nyert az ifjúságiak és a felnőttek ob-ján is, így minden korcsoportból van aranyérme. 19 évesen kijutott az 1980-as moszkvai olimpiára, de egy-egy Európa-bajnokságon és világbajnokságon is kötelek közé léphetett. Bár a világversenyeken nem termett neki sok babér, karrierjére így is büszke lehet, amelynek 22 évesen egy súlyos szemsérülés vetett véget. Az ötvenötödik születésnapját január 19-én ünneplő Farkas Sándorral beszélgettünk.

– Először én is a focival kezdtem, 11-12 éves koromban – mesélte Farkas Sándor. – Aztán amikor vége volt az edzésnek, a haverokkal elmentem bokszra is, ez utóbbi jobban megragadt, mint a foci.

– Mikor jöttek az első eredmények?

– 1974-ben már serdülő bajnoki bronzérmet szereztem, 1976-ban a serdülő II-ben, majd egy évvel később a serdülő I-ben is magyar bajnok lettem. 1978-ban az ifjúságiaknál és a serdülőknél is második lettem az ob-n, ekkor már a korosztályos válogatottba is meghívtak.

– Maradjunk 1978-nál, hiszen történt egy kis incidens a válogatottnál

– Igen, páran hazaszöktünk az edzőtáborból és emiatt eltiltást is kaptunk. Fiatalok voltunk, meggondolatlanok, rábeszéltek, de nem kellett sokat győzködni. Hiányzott a család, sokáig voltunk távol tőlük. Pedig már biztos kerettag voltam a yokohamai korosztályos világbajnokságra. Megvonták a kalóriapénzt, és a fizetésünk is csökkent. Így, utólag, már nagyon bánom.

– 1979-ben ifjúsági bajnok lett és a korcsoportos Európa-bajnokságra is kijutott.

–Riminiben rendezték meg az Eb-t. Itt egy némettel vívtam, nagyon szoros meccs volt, az ellenfelem nyert 3–2-re. Nem sokkal előtte, egy csapatmérkőzésen még én vertem meg ugyanilyen arányban, de az Eb-n ő tudott nyerni.

[caption id="" align="aligncenter" width="300"] Farkas egy régi klubtársával, Hranek Sándorral (jobbra)[/caption]

– 1980-ban utánpótlás bajnok lett, egyenes út vezetett az olimpiára.

– Itthon a felnőtteket is megvertem a válogatókon, így én kerültem be az utazó keretbe. El se lehet mondani, szavakba se lehet önteni, milyen volt Moszkvában, azt érezni kell. Sajnos balszerencsés sorsolást kaptam, rögtön az a Juan Hernández Pérez került az utamba, aki később aranyérmet nyert. Én alig múltam 19 éves, a kubaiak pedig már akkor is a legjobbak közé tartoztak. Kikaptam 4–1-re, de ha több európai bíró dönthet, akkor szerintem szorosabb lett volna a végeredmény. Itthon aztán minden tiszteletet megkaptam, a klubtól, a várostól és az ismerősöktől is. Erre a mai napig emlékeznek az emberek.

– Aztán 1981 az egyik legsikeresebb éve volt.

– Igen, Tamperében felnőtt Európa-bajnokságon szerepelhettem és megnyertem a felnőtt magyar bajnokságot. Az Eb-n, amikor vége lett a mérkőzésemnek, nagyon nyugodt voltam, mert azt hittem, hogy nyertem, de nagy meglepetésemre, 3–2-re a bolgárt hozták ki győztesként. Köztudomású, hogy a bolgárokat, az oroszokat és a kubaiakat mindig is jobban nyomták, és ez talán még ma is így van. A felnőtt és a junior bajnokságon legyőztem a legnagyobb ellenfelemet, az építős Turu Istvánt, így mindkét korcsoportban magyar bajnok lettem. A felnőtt ob-n engem választottak meg a legtechnikásabb bunyósnak is.

– 1982-ben részt vett a müncheni világbajnokságon.

– Minden világverseny végigkíséri az ember életét. Münchenben egy kolumbiai versenyző ellen kezdtem, és itt is azt hittem, hogy nyertem. Miután 3–2-re az ellenfelemet hozták ki győztesként, az edzőm, Papp László rögtön beadta az óvást, de elutasították, így sajnos rögtön búcsúztam a további küzdelmektől. A mérkőzés után odajött hozzám a híres francia színész, Jean-Paul Belmondo is, és csak annyit mondott, hogy ez katasztrófa. Úgy gondolom, hogy ha becsületesebben pontoznak, talán máshogy alakul a pályafutásom.

– Nagy átütő sikert egy világversenyen sem ért el, rögtön az első körökben búcsúzott

– Igen, ez nagy tüske bennem. Rengeteget dolgoztunk, és mindent feláldoztam az ökölvívásért. Mivel nem éreztem, hogy rosszabb voltam az ellenfeleimnél, nehéz megemészteni a vereséget, úgy érzem, jogtalanul vették el mindkét mérkőzésemet.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Az SBTC ökölvívója (jobbra) egy angol-magyar csapattalálkozón[/caption]

– Az 1982-es bajnokságon még ezüstérmet szerzett, ezt követően azonban hirtelen eltűnt. Mi történt?

– 1983-ban, Csehszlovákiában, egy válogatott mérkőzésen megsérült a retinám. A meccs estéjén nagyon fájt a szemem, csillagokat láttam, és be is vittek a kórházba. Itthon sokáig kezeltek, de nem tudták megállítani a bevérzést. Még próbálkoztam a versenyzéssel, de a szövetségi orvos végleg eltiltott a sportolástól, így ért véget a pályafutásom.

– Pedig 22 évesen még ön előtt állt a jövő

– Elmondhatatlanul rossz érzés volt, amit a legjobban szerettem, az ökölvívást abba kellett hagynom. A mai napig ez a legrosszabb dolog az életemben. Olyan fiatalon még bőven lett volna lehetőségem bizonyítani.

– Mihez kezdett ezután?

– Egy darabig még a klubnál maradtam, mint segédedző, sokszor vittem a gyerekeket versenyekre. Megszereztem az edzői végzettséget is. De amikor bezárt a bánya, a szakosztály is elkezdett haldokolni, ezután távolodtam el a sportágtól. Idővel jöttek a betegségek is, emiatt már nem tudnék segíteni a gyerekeknek az iskolázásban sem. De a mai napig szívesen nézem a bunyót a tévében, tartom a kapcsolatot a régi versenyzőtársaimmal, és a salgótarjáni bokszolókkal is.

– Hogyan emlékszik vissza az edzőire?

– Pintér János volt az első edzőm, ő kezdett el foglalkozni velem, ő tanított meg az alapokra. Szerémi Andor és Botos András is kiváló edzőm volt, mindkettőjüknek nagyon sokat köszönhetek. A válogatottnál Papp László volt a mesterem, szigorú ember volt, de nagyon jószívű.

– Mit gondol, mi kell ahhoz, hogy valakiből sikeres sportoló legyen?

– Azt vallom, hogy csak az elvégzett munka visz előre, de nem árt, ha egy kicsit tehetséges is az ember.

– Ön mivel tűnt ki a többiek közül?

– Az igazi erősségem talán a szívem volt. Mindig az vitt előre és ettől több nem is kell. Sosem adtam fel és senkitől sem féltem, bárki legyen is az ellenfél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában