Helyi közélet

2016.01.11. 06:57

Palóc Néptáncegyüttes: évértékelő és tervek

fenyvesi

Eredményes évet zárt 2015-ben a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes. Az idei év is sok fellépést, új koreográfiák elsajátítását tartalmazza. Paluch Norberttel, az egyesület művészeti vezetőjével a 2016-os év terveiről, célkitűzéseiről beszélgettünk.

Szécsény. – Az idei esztendő tervei előtt megemlítem az óév utolsó eseményeit – kezdte a nyilatkozatát Paluch Norbert. –  Közös vacsorával egybekötve értékeltük a 2015-ös évet, felvázoltam az idei esztendő feladatait. Levezetésként a fiúkkal részt vettünk a rimóci teremlabdarúgó tornán. Fennállásunk óta először együtt búcsúztattuk az óesztendőt, közösen szilvesztereztünk!

Ami az idei esztendőt illeti, örömmel tölt el, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően az idén már negyedik éve megrendezhetjük a táncház sorozatunkat. Az első összejövetelre január 29-én, Szécsényben, a művelődési házban kerül sor. Január 30-án részt veszünk Szlovákiában a hármadik palóc bálon, amelynek fő támogatói vagyunk. A nyitótáncot, a Palotást mi fogjuk előadni, természetesen néptánc koreográfiákat is bemutatunk. Február 13-án részt veszünk a musical gálán, amelynek Andi Színjátszósai a „főszereplői”.

Egy új műsorral készülünk, amelynek 2018 tavaszán lesz a bemutatója Szécsényben. A Pirkadástól alkonyatig című műsorunk hat tételből áll, egy XIX. századi csárda egy napját dolgozza fel, színpadi produkciós jelleggel. A tánc világnapja alkalmából tavaly mutattuk be a Tánc, tánc, tánc című műsorunkat, amelyre az idén április 30-án kerül sor. A bemutatóra meghívtuk a pásztói Muzsla Együttest, az est egy közös táncházzal zárul. Tavasszal képviseljük a várost, a megyét a zalai kamara táncfesztiválon, amely az ország legnagyobb múlttal rendelkező zsűrizett fesztiválja. Itt két koreográfiát mutatunk be, egy férfi táncot, amelyet Kovács József, az Állami Népiegyüttes táncosa tanít be, és egy páros táncot, amelynek én vagyok a koreográfusa.

Terveink szerint a nyáron szeretnénk eljutni egy erdélyi és egy lengyelországi túrára is. A hagyományinkhoz híven, több falunapon is fellépünk. Az ősz kiemelkedő eseménye lesz a minősítésen való szereplésünk. Eddig két alkalommal vettünk részt a kétévenként megrendezésre kerülő minősítésen, mindkét alkalommal jó minősítést kaptunk. Most szeretnénk egy kicsit javítani, előbbre lépni. November végén megtartjuk a szokásos Adventi várakozás címmel az egész estét betöltő műsorunkat, ahol valamennyi tánccsoportunk fellép.

– A Palóc Néptáncegyüttes 1998-ban alakult. Napjainkban, közel száz táncost tudhatnak a soraikban. Most hány csoportjuk van, és azoknak kik a vezetőik?

– Az Aprópalócok óvodás korosztályúak, vezetőjük Kurucz Boglárka. A kisiskolásokból alakult Palóc csemeték csoportnak Takács Bernadett és Kovács Krisztián a szakmai vezetője. A Kispalócok Gyermek Táncegyüttes közvetlen utánpótlása a nagycsoportnak. Ők Szolnoki Borbála és Kovács József táncossal dolgoznak együtt. Legnagyobb örömünkre Balassagyarmaton is van két csoportunk, a Kisvadóka Gyermek Tánccsoport, melynek Tóth Zsuzsanna a vezetője. A Vadóka Gyermek Táncegyüttesnek a szakmai felkészítője Takács Bernadett és Kovács Krisztián. A hatodik csoportunk a Palóc Néptáncegyüttes, amelynek vezetője Őze János, a művészeti vezetői feladatokat pedig én látom el. Megjegyzem, hogy Őze Jánosnak a vezetésével a néptáncot szerető, kedvelő, de szereplést, fellépést nem vállaló műkedvelő csoport is alakult, ők heti egy alkalommal rendszeresen tartják a próbáikat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában