Helyi közélet

2016.01.22. 17:37

Összefogással és tervekkel a fejlődésért

fenyvesi

Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárral folytatott tárgyalásokat csütörtökön Salgótarján jövője érdekében Simon Tibor. A nap folyamán közösen járták az intézményeket, délután sajtótájékoztatót tartottak, este lakossági fórumon vettek részt a baglyasaljai városrészben, ahol a választók is feltehették kérdéseiket, elmondhatták meglátásaikat.

Salgótarján. A megyeszékhelyre látogatott Soltész Miklós államtitkár csütörtökön, aki Simon Tibor meghívására érkezett a városba, hogy – amint fogalmazott – Salgótarján visszakaphassa az elmúlt évszázadban kivívott rangját, aminek érdekében már az elmúlt időszakban is sokat dolgozott a kormány.

Soltész Miklós szerepe meghatározó volt abban, hogy az előző, polgári irányítású önkormányzat idején bölcsőde épülhetett a városban, de az egész megyét érintő szentkúti beruházásnál is végig támogatta az elképzeléseket. Ezúttal a Baglyaskő Idősek Otthonának Füleki úti telephelyét kereste fel, valamint megtekintette a felújításra váró római katolikus főplébánia épületét.

Az államtitkár a sajtótájékoztató során emlékeztetett: a kormány a konszolidáció keretében kétmilliárd forint adósságtól szabadította meg Salgótarjánt, és csaknem hárommilliárd forintos befektetés érkezett a városba. Méltatta Simon Tibor szociális érzékenységét, az idősekhez és az egyházhoz való hozzáállását. Úgy véli: jó döntés lesz őt támogatni február 28-án, hiszen fontos, hogy a kormányzati szándék, a képviselői lobbi és a városvezetés egy irányba húzza a szekeret. Ha ez adott, akkor komoly eredményeket lehet elérni.

Arra kérte a jelölteket, hogy kampányukat a választás háttere határozza meg. Ne felejtsék el, hogy az időközi voksolást egy sajnálatos eset, Dóra Ottó halála miatt kell megtartani, és vegyék ezt figyelembe a kampány stílusában!

Beszélt a családi otthonteremtési kedvezményről, amelynek legfőbb okai az évtizedek óta romló demográfiai mutatók és az Európa jövőjét veszélyeztető bevándorlási hullám, ami ellen kizárólag a magyar családok megerősítésével lehet küzdeni.

Simon Tibor ismertette az együttműködés programját, amely a kormánnyal és a közgyűlés képviselőivel való összefogáson alapul. Megismételte, hogy alpolgármesterként továbbra is számítana Fekete Zsolt munkájára.

Kiemelte, hogy „a miniszterelnök nem szereti a lufikat”, huszonkét másik megyei jogú várossal kell versengeni, ezért nem mindegy, hogy egy-egy település milyen kapcsolatokkal és kidolgozott fejlesztési tervekkel áll elő. Hangsúlyozta: 2017 végéig le kell kötni a 2014-2020-as programozási ciklusban elérhető pénzforrásokat, mert utána már késő lesz pótolni, ehhez konkrét program szükséges.

Az önkormányzatnak nem az a dolga, hogy gyárakat nyisson, hanem az, hogy megteremtse a lehetőséget a cégek számára, hogy idejöjjenek. Adó- és bérletidíj-emelés helyett meg kell becsülni a helyi vállalkozókat – mondta. Az elérhető forrásokat munkahelyteremtésre kell fordítani nem „betonba önteni”, mert az nem hoz fejlődést.

Ismertette a városvezetésnek szánt kiemelt szerepét a lakossággal való konzultációban, hogy a polgárok megkérdezése nélkül ne hozzanak döntéseket fontos kérdésekben. Keretmegállapodást kötne a történelmi egyházakkal, melyeknek jelentős a nevelésben és a közösségformálásban betöltött szerepe.

A kormánypárti jelölt kíváncsi a fiatalok álláspontjára is, ezért kikéri a véleményüket arról, hogy ők milyen feltételekkel térnének vissza Salgótarjánba. Megjegyezte: Balassagyarmathoz hasonlóan lakhatási lehetőséget is biztosítana nekik. Egy olyan várost szeretne, ahol a fiatalok helyben találják meg számításaikat, az idősek pedig békében élhetnek.

Becsó Zsolt szerint 2014 októberében nem a szocialisták nyertek, hanem a Fidesz veszítette el a választást, „nem teljesítményben, hanem stílusban”. Az elmúlt 14 hónap egy zsákutca volt, a városvezetés nem tud felmutatni semmit. „Ezen az úton nem lehet tovább menni” – tette hozzá.

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: Salgótarján térségi központ, nem mindegy, hogy mi történik a városban. A fejlődés érdekében együtt kell dolgozni, ebben a helyzetben nincs más megoldás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában