Helyi közélet

2016.01.07. 08:22

Olcsóbb sertéshús kerülhet az asztalra

fenyvesi

Nem nyelik el az üzletek a sertéstőkehús 22 százalékos áfacsökkentéséből származó kedvezményt, így olcsóbban juthatunk hozzá a termékhez január elsejétől. Utánajártunk, hogy valóban mérséklődtek-e az árak. Jó hír a fogyasztóknak, hogy a vizsgált boltok hentespultjaiban valóban tapasztalható a különbség. Néhol 200-300 forintot is megtakaríthatnak a vásárlók kilogrammonként.

NMH-információ. Sikeres intézkedésnek bizonyul a kormány részéről a sertéshús, mint alapvető élelmiszer áfájának 27-ről 5 százalékra való csökkentése. A vásárlók és az eladók is elégedettnek tűnnek, hiszen a családok asztalára kerülő árucikkért jóval kevesebbet kell fizetni, miközben az üzleteknek sem jelent bevételkiesést a jogszabályváltozás, sőt még forgalomnövekedéssel is járhat.

Az ünnepek után, január elején a legtöbben még a karácsonyi költekezéseket próbálják „kiheverni”, így természetes, hogy nem rohamozták meg rögtön a vevők az áruházak és húsboltok polcait. Az arcokon azonban feltűnik egy-egy elégedett mosoly, amikor az árcédulákat böngészve felfedezik a látványos csökkenést a sertéshús díjtételében. Olcsóbb lett többek között a comb, a lapocka, a tarja, a karaj, az oldalas és a dagadó, de a darált hús árában is érezhető a kedvezmény. Ugyanakkor a belsőségekre, valamint a feldolgozott húsféleségekre – mint a kolbász, szalámi, párizsi, felvágottak – már nem terjed ki az ötszázalékos áfakulcs.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kereskedőkből kikényszeríti a piac, hogy az alacsonyabb áfakulcs miatti különbözetet átadják a fogyasztóknak. A sertéstőkehúsok átlagosan tizenhét százalékkal kerülnek kevesebbe, a Nógrád megyei üzletekben azonban ennél nagyobb mérséklések is megfigyelhetők.

Néhány áruházlánc szórólapjain kiemelten hirdeti az alacsonyabb árú hústermékeket. Egy hazánkban is elterjedt német kereskedelmi lánc pultjaiban akció nélkül is kétszáz-háromszáz forinttal kapható olcsóbban minden sertéstőkehús. A csont nélküli karaj 1590 helyett 1299, a comb 1390 helyett 1090, a csontos sertés tarja 1190 helyett 950, míg a bolt által külön is leértékelt lapocka a tavaly év végi 1290-es értékhez képest 789 forintba került szerdán. Olcsóbb lett a csont is, a darált hús pedig átlagosan 200 forinttal kerül kevesebbe kilogrammonként. Ez azonban függ a hús összetételétől (van ahol sertés és marha származékot vegyítenek) és a zsírtartalomtól is.

A salgótarjáni vásárcsarnok hentesüzletei hozzávetőleg egységes díjszabással kínálják termékeiket. A rövid és hosszú karaj egyaránt 300 forinttal, a lapocka és a comb 250 forinttal, míg az első és hátsó csülök 200 forinttal kerül kevesebbe kilogrammonként. A különböző értékesítő helyeken azonban tapasztalhatók eltérések, Somoskőújfaluban találtunk olyan hentest, aki a sertéscombot mindössze 965 forintért árulja, és vannak kisebb hentesüzletek, amelyek egyelőre kivárnak.

Egy vevő éppen azt tervezte, hogy ha már ilyen szépen lecsökkentek az árak, akkor otthon készítenek kolbászt a megvásárolt húsokból, mert a család a saját ízesítésű kolbászt szereti a legjobban. Mint mondja, olyat úgy sem árulnak egy üzletben sem, amilyet maguknak töltenek és füstölnek. Eddig sajnálták rá a pénzt, remélték, hogy az áfacsökkenés után valóban kedvezményesebben jutnak hozzá az alapanyaghoz. Egy hölgy a kocsonyába való bőr és köröm iránt érdeklődött, mire az eladó tájékoztatta, hogy azok ára nem változott, ahogyan a baromfi- és marhahúsok sem lettek olcsóbbak, de ezzel a fogyasztók többsége tisztában van.

A kormány ígérete alapján legkésőbb jövőre csökkenhet a baromfitermékek áfakulcsa is, és a tenyésztők is mielőbbi mérséklést sürgetnek, amelyet vélhetően az Európai Unió is kikényszeríthet. A Baromfi Terméktanács azt szeretné, ha az áfa leszállítása már az év közepén megtörténne.

A Földművelésügyi Minisztérium azt közölte, a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kiskereskedelmi szereplők érvényesítsék az áfacsökkentést a végső fogyasztói árakban. Hozzátették: nőtt a magyar élősertés- és tenyészállat-értékesítés, a sertéstartók és a sertések száma, egyúttal csökkent az élősertés importja, a januári változással pedig a sertéshús ellátási láncának további fehéredése várható, emellett az intézkedés erősíti a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget, de a versenyképességet is növeli.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában