Helyi közélet

2016.01.28. 15:17

Munkahely és otthonteremtés: a város megtartóereje

fenyvesi

[caption id="" align="aligncenter" width="700"] A sajtótájékoztató résztvevői: Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, valamint Simon Tibor, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje[/caption]

Közös sajtótájékoztatót tartott a Fidesz kampányközpontjában Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Simon Tibor, a párt polgármesterjelöltje: a fő téma a város népességmegtartó erejének javítása volt, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) kínálta lehetőségek kihasználásával, figyelembe véve az önkormányzat plusz segítségének lehetőségeit is.

Salgótarján. Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy a városban nem sokkal korábban – elsőként az országban – átadták az Új Nemzedék ifjúsági közösségi teret: a jövőben még tizenkilenc ilyen fog nyílni a megyékben és a fővárosban.

– Ezzel a salgótarjáni fiataloknak azt üzenjük, hogy értük, az ő szempontjaikat figyelembe véve dolgozunk – mondta az államtitkár. – Hosszú távon ugyanis rendkívül fontos, hogy a fiatalok helyben maradjanak, itt alapítsanak családot, amihez az is kell, hogy boldogulni tudjanak. A kormány ezért mindent meg is tesz, a CSOK pedig az az új lehetőség, amivel Salgótarjánban is élhetnek az érdeklődők. További előny, hogy az állami támogatások mellett az önkormányzat is segítséget nyújthat.

Novák Katalin hozzátette: a megyeszékhelyen kevés az üres építési telek és új építésű ingatlanok sincsenek, de a használt lakóépületek esetében is igénybe vehető az új támogatása forma. Az otthonteremtési kedvezmény három gyermek esetében tízmillió forint viszsza nem térítendő, illetve plusz tízmillió forint kamatmentes hitelt jelent. Utóbbi összeg felvétele esetén az otthonteremtésre vállalkozók legfeljebb havi 50 ezer forintos törlesztőrészletekre számíthatnak.

Az államtitkár kifejtette, hogy a saját lakás építésére vállalkozók az áfa-visszaigénylésnek köszönhetően további kedvezményekben részesülhetnek, ötmillió forint erejéig.

A fontos változások között említette, hogy az energetikai besorolásra vonatkozó követelményeket eltörölték, a CSOK nem tesz különbséget az energiahatékony és a nem hatékony lakóépületek között. Az új otthonok teremtése Salgótarjánban is lehet vonzó perspektíva, aki itt vállal gyermeket, az lakáshoz is juthat, amihez számíthat a további önkormányzati támogatásokra – hangsúlyozta.

Simon Tibor polgármester-jelölt először köszönetet mondott azért, hogy az Új Nemzedék közösségi tér éppen Salgótarjánban nyílt meg elsőként az országban, majd a város gondjai között említette, hogy innen a fiatalok máshová mennek tanulni, dolgozni, ezért hazaváró programot is indítanak számukra, hogy legyen miért visszatérniük.

– Gond, hogy Nógrád megyében nem működik felsőfokú oktatási intézmény, ezért nagyon fontos egy közösségi főiskola létrehozása. Itt tanulhatnának azok a diákok, akiknek a szociális helyzete nem teszi lehetővé, hogy más városokba járjanak.

Hozzátette, hogy a fiatalok továbbtanulásának segítésére differenciált ösztöndíjrendszer kidolgozását is tervezik.

Előbbiekhez persze jövedelemforrás is kell, ezért a reálgazdasági munkahelyek létrehozása sem tűr halasztást Salgótarjánban.

Kifejtette, hogy az otthonteremtés céljaira más települések gyakorlatát is alkalmazni lehet: a példák között említette, hogy Balassagyarmaton ingyenes építési telekkel segítik a letelepedni szándékozókat, ami a CSOK mellett is nagy segítséget jelent a családoknak.

Simon Tibor elmondta, hogy a fiatal vállalkozókkal konzultált már a város fejlesztési lehetőségeiről, szándékai szerint a programjában is szereplő, gazdasági tanácsadó testületbe is meghívja képviselőiket. Munkája során olyan feltételrendszer kialakítását tervezi, ami a fiatalok számára a visszatérés lehetőségét is biztosítja a megyeszékhelyre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában