Helyi közélet

2016.01.05. 15:40

„Látszatintézkedéseket hoz a városvezetés”

fenyvesi

 

„Salgótarján a szakadék szélén” címmel tartott sajtótájékoztatót a városi közgyűlés két fideszes tagja kedden, a párt új irodájában. Az ellenzéki politikusok a 2015. december 29-i rendkívüli közgyűlésen elhangzottakra, valamint Fekete Zsolt alpolgármester évértékelőjére reagáltak, miközben kampányfogásnak nevezték a képviselők illetményének csökkentését.

Salgótarján. Az előző városvezetés 940 millió forint többlettel adta át a költségvetést a szocialista városvezetésnek. Mára kiderült, hogy az önkormányzat előreláthatólag közel 1,2 milliárd forintos hiánnyal fordul neki a 2016-os költségvetési évnek. Felelősségvállalás helyett azonban látszatintézkedések sorozatával és a Fidesz-kormány folyamatos szidalmazásával védekeznek, miközben csak az elmúlt egy évben több mint 200 millió forint rendkívüli kormányzati támogatást kapott a város – mondta Turcsány László. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője hozzátette: a közgyűlés átmeneti intézkedések elfogadásával kezdi a 2016-os költségvetési évet. A pénzügyi bizottság elnöke három témakörben tett észrevételt a fölösleges pénzköltés tárgyában. Tolnai Sándor kiemelte a Tarjáni Városlakó magazin támogatását, amellyel tavaly év végén lejárt a szerződés, mégis március 31-ig meghosszabbították az együttműködést. Mindez 1,2 millió forintot von ki az önkormányzat kasszájából, három hónap alatt. Említette a helyi rádió számlájára történő havi 890 ezer forintos kifizetést, amely heti 30 perces tájékoztatót takar. Ebben az esetben még érvényes szerződés áll fenn március végéig. Az autóbusszal történő menetrend szerinti személyszállítással kapcsolatban pedig egy 15 milliós pályázati dokumentáció ellen emelte fel a szavát.

A rendkívüli közgyűlésen egyhangúlag elfogadták a képviselők és a bizottsági tagok tiszteletdíjának 20 százalékos csökkentését. A közvetlenül a közgyűlést megelőző pénzügyi bizottsági ülésen Tolnai Sándor elnökletével a Fidesz-frakció az alpolgármesteri fizetések szintén 20 százalékos leszállítására tett javaslatot, amelyet a baloldali képviselők elutasítottak a törvényben meghatározott fizetési minimum mértékére hivatkozva, ami 7,8 százalékos csökkentést engedélyez, így ezt a számot szavazták meg.

– További javaslatot tettünk az alpolgármesteri költségtérítés csökkentésére – az egyenlő teherviselés jegyében –, de a jelenlévő baloldali képviselők ezt is elutasították – hívta fel a figyelmet Turcsány László. A tiszteletdíjak leszállítása a kampányígéret ellenére 14 hónapig váratott magára – jegyezte meg. A frakcióvezető szerint a jelenlegi városvezetés vizet prédikál és bort iszik. Ha komolyan gondolnák a „megszorításokat magunkon kezdjük” kijelentésüket, akkor azonnali hatállyal feloszlatnák a polgármesteri kabinetet is, amelynek megbízatása polgármester hiányában lejárt.

Turcsány László hangsúlyozta, a fent említett intézkedések Salgótarján költségvetési egyensúlyának helyzetére csak kis mértékben lesznek hatással. Elterelik a figyelmet a mintegy 57 százalékos építményadó-emelésről – ami közel 150 millió forintot vesz ki a helyiek zsebéből –, sőt a vállalkozások terheit tovább sújtó 30 százalékos bérleti díj-kedvezmény elvonásáról, amely kedvezményt még az előző városvezetés vezetett be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában